Beelden van Sakhmet ontdekt in Luxor

by Egyptian Realms 42 views0

Photo credit: Ahram Online.

Op het terrein van Kom El-Hettan gelegen op de westbank van Luxor waar de Dodentempel van Farao Amenhotep III was gevestigd zijn 27 beschadigde beelden van de godin Sakhmet ontdekt tijdens werkzaamheden.

De ondekking werd gedaan door een archeologische missie bestaande uit een team van Egyptische en Europese onderzoekers en wordt geleid door archeologe Hourig Sourouzian als onderdeel van het Koning Amenhotep III Tempel Conservatie Project.

Secretaris-generaal van het Supreme Council of Antiquities Mostafa Waziri verklaarde dat de zwart-granieten beelden een hoogte hebben van twee meter waarbij sommige beelden Sakhmet zittend afbeelden op de Troon met Ankh in haar linkerhand. Andere beelden tonen Sakhmet in staande houding waarbij zij de Papyrus scepter hanteerd. Het hoofd is gekroond met een zonneschijf waarbij een cobraslang is geplaatst op het voorhoofd.

Projectleidster Sourouzian meldde aan Ahram Online dat bij de ontdekking veelal intacte beelden zijn blootgelegd waarbij alleen de voet en voetstuk ontbreken.

Photo credit: Ahram Online.

De beelden die niet diep onder de grond lagen begraven verkeren in goede staat van conservatie. Anderen die zich dieper onder de grond bevonden verkeren in slechte conditie door aantasting van water en zout die het steen hebben aangetast.

“De beelden zijn van hoogwaardige artistieke kwaliteit en van de grootste archeologische interesse,” aldus projectleidster Sourouzian.

Photo credit: Ahram Online.

De beelden worden momenteel gerestaureerd, gereinigd en ontzilt. Alle beelden van Sakhmet worden terug geplaatst op hun oorspronkelijke plaats wanneer het project op het terrein is afgerond.

De missie begon zijn werkzaamheden in 1998 en sindsdien zijn ongeveer 287 beelden van Sakhmet opgegraven.

De Tempel van Farao Amenhotep III is de grootste in zijn soort. Het hoogstaande bouwwerk bevatte een grote hoeveelheid koninklijke en heilige beelden waaronder honderden beelden van de leeuwin Sakhmet.

Bron
Ahram Online