KENNIS, MYSTIEK, KUNST EN CREATIES VAN HET OUDE EGYPTE

Hierogliefen van instrumenten

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Hierogliefen van instrumenten >>

Oud-Egyptisch hieroglief van een instrument.

seses, sesjeta

Omschrijving
Instrument. Ratel, sistrum voorzien van een Neter als Aset, Het-Heru, Bastet of Bes.

Betekenis
Maat. Adem.

Instrument dat als vorm overeenkomsten vertoond met de Ankh. Verbonden aan Het-Heru. Het geluid van het sistrum brengt bescherming en zegening door vruchtbaarheid en wedergeboorte.

Het sistrum werd hoofdzakelijk bespeeld door de Het-Heru of Aset priesteressen maar ook door priesters. Wanneer de processie stoet van de Het-Heru priesteressen met het rode Tenue aan, eraan kwam, werd de menigte aangetrokken door de schoonheid en blootheid van de vrouwen, de geuren van parfum, de zangen, fonkelende juwelen, Goud, de schuddende enkelbelletjes, tamboerijnen en hard ratelende metalen sistrums.

Drie dames met het sistrum. Op het hoofd een Lotus.
Drie dames met het sistrum. Op het hoofd een Lotus.

Met het rituele instrument werd opgeschud en mag daarbij nooit vrij zijn van impulsen, maar als het ware moeten worden gewekt en geagiteerd als ze in slaap vallen en dreigen te sterven. De opvatting was dat het Suth (duister) afwend, en verjaagd, wat betekent dat, waar ontbinding de Natuur aan banden legt en doet stagneren, verwekking haar bevrijd en uit de dood opwekt door middel van beweging.

Het sistrum heeft een gebogen bovenzijde (Hemel) en zijn boog bevat drie of vier schellen die geschud worden. Want het deel van de Kosmos dat onderhevig is aan ontbinding en verwekking, is omgrensd door de Maan sfeer en alle (dingen) daarin worden bewogen en veranderd door de vier elementen: Vuur, Aarde, Water en Lucht. En op de boog, plaatsen zij de metalen gedaante van een Kat met menselijk gezicht, en onderaan, het gezicht van Het-Heru, Aset, of Nebet-Het, om met deze gezichten (de beginselen van) verwekking en voltooiing te symboliseren (want dit zijn de veranderingen en bewegingen van de elementen). (Plutarchus)

Drie priesteressen waarvan de rechter het Sistrum hanteert.
Drie priesteressen waarvan de rechter het Sistrum hanteert.

Het sistrum werd ook in verband gebracht met Bes, de dwerg van plezier en Muziek. Bes, dansde en fluitte in het rond met zijn sistrum en de kinderen kwamen hem achterna en vermaakten zich. Het geluid van de sistrum, een scherp ratelend geluid, werd op een stapmaat ten gehore gebracht om het tempo van de processie stoet aan te sturen. Het sistrum was ook onder andere te horen bij de ceremonies en rituelen.

Impressie van een processie.
Impressie van een processie. Rechts Het-Heru met het Sistrum.

Wordt vervolgd...
 Egyptisch sistrum.
Sistrum.

Fragment van een Sistrum.
Fragment van een Sistrum. In het Huis boven het hoofd van Het-Heru bevonden zich de schellen.

Dame met Sistrum.
Dame met Sistrum.

Sistrum met onder Bes staand boven twee Leeuwen.
Sistrum met onder Bes staand boven twee Leeuwen en daarboven Het-Heru. 

 

Last changed: Jun 14 2015 at 7:26 PM

Back

Comments

None Found

Add Comment

Rate Egyptian Realms

4 stars Ave. rating: 4 from 2 votes.