KENNIS, MYSTIEK, KUNST EN CREATIES VAN HET OUDE EGYPTE

Oorsprong

Oud Egyptische Tempel.
Egyptische Tempel van Debod.

Geografie

De Tempel werd beschouwd als een weerkaatsing van de oerschepping van het Universum en was daarom gebouwd om de creatie uit te dragen vanuit zijn ligging in het landschap tot de hoogste top van de pylonen.

Elk deel van de Tempel droeg een symbolische betekenis. De Tempel was vaak gelegen op een heuvel, verwijzend naar de heuvel die oprees uit de oerwateren van chaos, Nun.

Tempels werden op strategische plek opgericht. De ligging was afgestemd op de Oost-West as, de Nijl en de leylijnen, krachtlijnen van de Aarde. Soms was de Tempel dicht bij de Nijl gevestigd, waar men met de boot kon aanleggen aan de kade.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pilaar met paddestoelen kroon die het dak van een kapel ondersteund.
Pilaar met paddestoelen kroon die het dak van een kapel ondersteund.

Bouwstijl

De Egyptische Tempel symboliseert de Microkosmos.

Het menselijk lichaam was het model voor het ontwerp van de Tempel en functioneerden als een volledig werkend lichaam met een binnen heiligdom waarin de Neter intrek kon nemen. Van de entree tot aan het heiligdom corresponderen alle delen met het lichaam of de werking daarvan. Dezelfde principes werden gebruikt bij Tombes, Uitvaarttempels, en paleizen.

Vroege Egyptische Tempel constructies waren gemaakt van gedroogte Klei, Hout en riet.

De Tempel vormde een plaats van reiniging (van het Hart), een plaats van ontmoeting (op het binnenhof en heiligdom), plaats van uittreding (dakkapel, heiligdom, ondergrondse nissen), plaats van kennis (biebliotheek), plaats van oordeel en gerechtigheid (zaal van Wet).

Stralen van de morgen
De architectonische exotische bouwstijl die dynastieën lang ongewijzigd bleef, symboliseerde met zijn Horizon, gesitueerd op een heuvel, een Papyrus bos van pilaren (waar Heru zich schuil hield toen zijn oom Suth hem wou vermoorden), de woeste golven van het water waar de pilaren uit opreizen, de sterrenhemelplafonds, het concept van de Egyptische oer-oorsprong.

Ontwerp
Een Egyptische Tempel was omgeven door een grote muur van los gesteente. Deze muur isoleerde de Tempel van zijn omgeving, die symbolisch de macht van de chaos voorstelde. Het losse gesteente gaf de eenheid tussen Hemel en Aarde aan. De stenen muur zelf was daarom neergezet in een golvende lijn, welke de oer-wateren voorstelde, een afspiegeling van de schepping. De buiten muren van de Tempel leken op een fort, als om zich te verdedigen tegen de macht van het kwaad. Men kwam in de Tempel door twee zuilen, achter welke zich een open hof bevond.

Aan de bouwwijze lag de heilige Zon Cultus en traditie ten grondslag. De Tempel werd door Pharaoh, Tehuti, Maat, Seshat of Ptah geiniteerd. Er bestaan reusachtige Tempel complexen maar ook van kleinere afmetingen. De Tempels waren gewijd aan de Neter, als voorbeeld; de Tempel van Amun, Tempel van Aten, Tempel van Aset, Tempel van Het-Heru en Tempel van Heru.

Er vond een schitterend lichtspel plaatst over de in details uitgevoerde architectonische Symboliek. Inscripties en voorstellingen uitgevoerd in zuivere kleuren op de witgekalkte muren werden opgelicht door de zonnestralen en het basrelief belevendigde het.

De Tempel vat de kennis van de mens (lichaam en geest) samen, en Legenden over de schepping van mens, Aarde en Kosmos. Daarnaast vormde de Tempel een levend hart centrum binnen de gemeenschap. Sommige Tempels waren verbonden aan een chakra. Er werden initiaties verricht die betrekking hadden op specifieke chakra's.

Binnen de Tempels bevonden zich vertrekken waaronder:
Binnenhof
Hof
Biebliotheek ruimte
Laboratorium
Zaal van reiniging
Ceremoniezaal
Offerzaal
Kapellen gewijdt aan Neteru
Geboortehuis
Nissen
Hallen
Huis van Leven
Huis van Maat
Zalen en vertrekken
Ondergrondse nissen
Het Heiligdom van de Neter
Kapel op het dak
Bergruimtes
Verborgen en geheime/besloten ruimtes

In het allerheiligste van de Tempel, kapellen stonden de levensechte beelden, uit kostbaar en geleidend materiaal vervaardigde lichamen waarin de Neteru zetel konden nemen. Het beeld werd niet aanbeden maar de Neter die daarin tijdelijk verblijf hield en zich in stof heeft omhuld. De goddelijke energie/kracht huisde in het lichaam van materie.

De basis van de Tempel is het heiligdom gelegen op het hoogste punt op de juiste as van de Zon cyclus.

Oplopende vloer in de Kom-Ombo Tempel.
Oplopende vloer in de Kom-Ombo Tempel.

Huis van de Neter
De Naos, dat van hout, Graniet, Albast of ander materiaal was gemaakt, twee deuren had waarmee het huis gesloten kon worden en in het heiligdom van de Tempel was geplaatst, vormde het huis van de Neter van de gevestigde Cultus. De hoogpriester voerde hier zijn rituelen uit, bij Zonsopgang, in de middag en bij Zonsondergang. De deuren (Deuren naar de Horizon) van de heilige schrijn werden geopend en het Cultus beeld, welke meestal van Goud gemaakt was, werd gezuiverd en gekleed in schoon linnen. Vervolgens werden er Offers gebracht met wierook, bloemen, verschillend voedsel, waarna de deuren bij Zonsondergang weer werden gesloten.

Blauwe kamers
Onder sommige Tempels en Piramides bevinden zich kamers en nissen onder de grond. De muren van deze kamers zijn bedekt met motieven van blauw glaspasta, tegels of gewoon eeuvoudig gestuct. De blauwe kleur welke met eeuwig leven wordt geassocieerd, water en de Hemel, heeft een mystieke functie in de ruimten. Zoals men Graniet voor een Tombe gebruikt, gebruikt men glaspasta voor staffen, Amuletten, Ushabti figuren, sieraden, en tegels waarmee de atmosfeer in de ruimte beinvloed wordt door de krachtwerking van de tegels. Ook turqoise tegels zijn gevonden in deze ruimte, de steen van Aset. De ruimten die zich in een isolement bevinden en tijdloosheid kennen werden door de ingewijden met discipelen met regelmaat bezocht. De cellen, kamers, nissen of grote gallerijen dienden als werkruimte voor de spirituele activiteiten van de ingewijde priesters.

Restanten van een Egyptische Tempel.
Restanten van een Tempel.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Binnenzijde van een kapel.
Binnenzijde van een kapel in het RMO, Leiden.

Register

Wordt vervolgd...

VERBANDEN
Een kathedraal is naar het evenbeeld van het levende lichaam gevormd.

Wordt vervolgd...


INDEX

Geografie
Bouwstijl
Register

Heiligdom in de Tempel van Hatjepsut.
Heiligdom in de Hatjepsut Tempel.


Miniatuur model van een heiligdom.
Een miniatuur model van een heiligdom met beeldje van Neter.

Beeldje van een Egyptische priester.
Beeldje van een priester met een heilig huis met Neter erin.


Klein houten H
uis met deuren.

Ra afgebeeld boven de ingang van de Tempel van Abu-Simbel.
Ra afgebeeld boven de ingang van de Abu Simbel Tempel.


Pilaren van de Dendera Tempel.
Pilaren van de Dendera Tempel.

Model van een Egyptisch heiligdom.
Model van een Egyptisch heiligdom.

Voorzijde van een Egyptische Tempel.
Voorzijde van een Tempel.

Gerelateerd

Cultus
Broederschap
Pharaoh
Inwijding
Geometrie
Symboliek
Edfu Tempel
Karnak Tempel
Edfu Tempel
Dendera Tempel
Philae Tempel
Luxor Tempel
Hatjepsut Tempel
Abu Simbel Tempel
Obelisk
Pilaar
Koningen
Sphinx

 

 

Rate Egyptian Realms

4.5 stars Ave. rating: 4.5 from 2 votes.