Stele met reliefvoorstelling. Links Ptah en rechts Ra-Horakhty op het terrein van Memphis.

Koningen van de 7e Dynastie

Oude Rijk


De 1e Tussen Periode van het Oude Egypte begon zo’n 100 jaar na het einde van het Oude Rijk beslaat de 7e Dynastie, 8e Dynastie, 9e Dynastie, 10e Dynastie en een gedeelte van de 11e Dynastie.

Erg weinig herleidbaar materiaal is overgebleven uit deze periode waaronder monumenten en voorwerpen.

De 1e Tussen Periode bevond zich een tijd van politieke revoluties die zo’n 150 jaar duurde. Egypte was verdeeld in twee concurrerende besturen waavan de eerste gevestigd was in Heracleopolis (Beneden Egypte) en de tweede in Thebe (Boven Egypte). De twee besturen kwamen uiteindelijk in strijd met elkaar waarbij de Thebaanse koningen het Noorden veroverde en de twee landen verenigde onder een enkele heerser tijdens het tweede gedeelte van van de 11e Dynastie.

Van de periode van de 7e Dynastie en 8e Dynastie is erg weinig bekend. Manetho haalt 70 koningen aan wat waarschijnlijk overdreven is om de verdeeldheid te omschrijven van het koningsschap tijdens deze periode. De 7e Dynastie werd bestuurd vanuit Memphis om de controle over het land te behouden. De heersers uit de 8e Dynastie regeerde eveneens vanuit Memphis.