Farao Thutmoses II

by Egyptian Realms 135 views0

Relief van Farao Thutmoses II op een fragment in het Open Air Museum bij de Karnak Tempel.

Koning van de 18e Dynastie van het oude-Egypte.

De naam Thutmoses II betekent: ‘ Geborene van Thoth’

Manetho vermeld dat de koning voor 13 jaar regeerde maar deze aanname wordt betwijfeld.

Een kleine Tempel bekend als de Shespet-Ankh werd voltooid door zijn zoon Tuthmoses III. Ook liet Tuthmoses II een Kalkstenen toegangspoort in de vorm van een pyloon bouwen voor het uit vier pylonen bestaande voorhof bij de Karnak Tempel die voltooid werd door Thutmoses III. Het materiaal van deze poort werd later herbruikt voor de bouw van de fundatie van de derde Pyloon van de Karnak Tempel.

Het lichaam van de Farao is gevonden boven de begrafenis Tempel van Hatjepsut in Deir el-Bahri en is te bezichtigen in het Museum van Cairo. Er is een sterke gelijkenis van de mummie van Thutmoses II met die van zijn vader Thutmoses I. Zowel het gezicht als de vorm van het hoofd hebben dezelfde eigenschappen. Het lichaam van de Farao is door grafrovers beschadigd waardoor de linkerarm is afgebroken vanaf de schouder en de rechterarm afgesneden onder de elleboog. Zijn borstkast is waarschijnlijk gebroken door een bijl en de rechterbeen is afgehakt van het lichaam.

Familie
Partner Hatjepsut. Thutmoses II was de zoon van Thutmoses I en zijn vrouw Mutnofret. Thutmoses II was samen met Hatjepsut de ouders van Neferure. Thutmoses III was de zoon van Thutmoses II samen met Iset.

Cartouche van Thutmoses II
Cartouche van Farao Thutmoses II.

Titels
Thutmoses II
Thutmosis
Tuthmosis II
Aakheperenre

Cartouche Thutmoses II.
Cartouche van Farao Thutmoses II.

Cultus