Koningin Nefertiti

by Egyptian Realms 477 views0

Relief of Nefertiti in the tomb of Apy.
Relief van koningin Nefertiti in de tombe van Apy te Amarna.

Koning van de 18e Dynastie van het oude-Egypte.

De naam Nefertiti betekent: ‘de prachtige ene komt’.

Haar naam bevat het woord Nefer waaraan ook de naam van een langwerpige kraal, soms in goud uitgevoerd, is ontleend dat voornamelijk in sieraden en Zonnekrans is verwerkt.

Koningin Nefertiti brengt een offer tot Aten. Relief op een blok afkomstig van een zandstenen blok van een Tempel in Karnak.(1)

Koningin Nefertiti was echtgenote van Farao Akhenaten en was beroemd om haar wonderschone uiterlijk. Akhenaten had verschillende vrouwen waarvan Nefertiti zijn voornaamste vrouw was en zijn koningin was.

Akhenaten, Nefertiti samen met hun kinderen onder de Aten. Reliëf afkomstig van een Stele.

De exacte datum waarop het koppel in het huwelijk traden is onduidelijk. Wel is bekend dat zij maar liefst zes dochters hadden.

Relief of Nefertiti and Akhenten in the tomb of Ay at Amarna.
Akhenaten en Nefertiti schenken giften aan het volk vanaf het ‘venster van verschijning’ onder een stralende Aten. Relief afkomstig uit de tombe van Ay te Amarna.

Nefertiti werd wereldwijd beroemd door het Kalkstenen beeld dat ontdekt werd en afkomstig is uit het atelier van Thutmoses. Het beeld van Nefertiti heeft een pleisterlaag van gips dat beschilderd is. De ogen waren ingelegd met kristal. Om de hals een gedetaileerde Zonnekrans. Op haar hoofd een hoge blauwe kroon waarop een lint is gebonden en van een Cobraslang was voorzien. Onduidelijk is wat haar afkomst is.

In de vroege jaren van Akhenaten’s heerschappij in Thebe gaf Akhenaten opdracht tot de bouw van verschillende tempels bij Karnak waarvan één aan Nefertiti was opgedragen. In het vierde jaar van zijn heerschap besloot Amenhotep IV de hoofdstad van het rijk van Thebe naar Tel-Amarna te verhuizen en zijn naam te wijzigen naar Akhenaten evenals Nefertiti die haar naam wijzigde in Neferneferuaten-Nefertiti.

De naamsverandering hield verband met Cultus die Akhenaten wijzigde door de vele goden die in Thebe werden geëerd onder te brengen in één enkele Zongod genaamd Aten.

Stad van de Zon
De nieuwe hoofdstad in Amarna genaamd Akhetaten bestond uit vele openlucht Tempels die waren gewijd aan Aten waarin vele altaren waren opgesteld waarop het volk Offers kon brengen tot Aten.

Relief of Akhenaten and Nefertiti in the tomb of Apy at Amarna.
Relief van Akhenaten en Nefertiti in de tombe van Apy te Amarna.

Nefertiti en haar familie waren gehuisvest in het Grote Koninklijke Paleis in het centrum van de stad.

Na het verval van de Cultus van Aten trokken de bewoners weg van de stad is tot op de grond gelijk gemaakt waarvan nu weinig is overgebleven.

In het veertiende jaar van Akhenaten’s bestuur verdwijnt Nefertiti uit historische vermeldingen. In tombes van edelen in Amarna worden Nefertiti en Akhenaten in verschillende scenes voorgesteld waaronder Akhenaten, Nefertiti met hun kinderen die Offers brengen aan de levenschenkende Aten.


Register

Referenties
(1) Museo Egizio, Turijn.
(2)  Geschichte Aegyptens

Beeld van koningin Nefertiti. 18e Dynastie. Museum Berlijn. (2)

Titels
Nefertiti
Neferneferuaten-Nefertiti

Prinses Meritaten. RMO Leiden.

Familie
Partner van Farao Akhenaten.
Dochters: Meritaten, Meketaten, Ankhesenpaaten, Neferneferuaten, Neferneferure, Setepenre.

Cultus
Aten, Amarna

Akhenaten onder Aten.
Akhenaten met Nefertiti en kinderen onder de Aten.