0786

by Egyptian Realms 299 views0

Oud-Egyptisch hieroglief van de ba.

ba

Omschrijving
Oud-Egyptisch hieroglief. Vogel in staande houding met het hoofd van een persoon met Baard. Bovenstaand hiëroglief is afkomstig van een sarcofaagkist. Het hiëroglief wordt afgebeeld in de kleuren blauw, rood, groen, oranje, wit en geel.

Relief van Ba vogels op het plafond van de Dendera Tempel.
Reliëf van Ba vogels op het plafond van de Dendera Tempel.

Betekenis
Ba, de ziel die reeds in staat is met de bewuste geest het lichaam te verlaten in het astrale lichaam.
Getransformeerd ziel lichaam. Voertuig van de ziel. Kracht, fysieke manifestatie.

Ba vogel afgebeeld in een sarcofaagkist.
Ba-vogel afgebeeld bij het hoofdeind in een sarcofaagkist.

De Ba wordt afgebeeld als een vogel met het hoofd van een mens, wat het tegenovergestelde is van een mens met het hoofd van een dier, zoals de Neteru hoofdzakelijk worden afgebeeld, zijnde het goddelijke aspect van het Aardse.

Ba vogel afgebeeld op Papyrus.
De Ba vogel afgebeeld op Papyrus.

De oude Egyptenaren waren van mening dat iedere schepping voorzien was van een ziel en als een levend wezen kon worden beschouwd. Bomen, rivieren, wind en dieren bezitten de gave van denken en spreken hetzij op een wijze die door de mens kan worden gelezen. Vele oudere volkeren hadden de opvatting de ziel het lichaam verlaat door de gestalte aan te nemen van een vogel. Ook de Levensboom en boomstam van Asar houdt verband met de ziel vogel daar vogels graag een nest maken in bomen en er vertoeven.

De Ba, de Ziel neemt na de dood vleugels aan.

Amulet versie zorgde ervoor dat de ziel zich verbind met het gemummificeerde lichaam en en transformeert als spiritueel lichaam en ziel (khu).

De Ba ziel vliegt over het lichaam.
De Ba ziel vliegt over het lichaam richting Aset.

De Ba wordt ook afgebeeld als een ooievaar. De Ooievaar staat bekend als trekvogel met een ongekend richtingsgevoel en staat wereldwijd ook bekend als de bezorger van baby’s aan hun ouders. De ooievaar is een trekvogel, maar keert altijd onfeilbaar terug naar zijn eigen nest en is daarom een perfecte keuze om de ziel voor te stellen. Uit het oude Egypte bekend als Bennu.

De Ba vogel afgebeeld op de binnenzijde van een houten sarcofaag kist.
De Ba vogel afgebeeld op de binnenzijde van een houten sarcofaag kist.

Niet iedereen heeft een Ba-ziel, het (fijnstoffelijke lichaam) dat onontbeerlijk is voor de opstijging naar het volgende stadium van ontwikkeling. Het zal in de loop van het leven moeten worden gerealiseerd. Zolang dit lichaam niet is gerealiseerd is men onderworpen aan de beperkingen van de Aarde.

Lichaam van een persoon op de rug van de stier.
Afbeelding op een sarcofaag kist. Lichaam van een persoon op de rug van de stier. Op de persoon een rood kleed met daarboven de Ba vogel.
Ba vogel met Shen afgebeeld op een sarcofaag.
Ba vogel met Shen afgebeeld op een sarcofaag.

Meer informatie over Ba zie Mandulis, Esoterie.

Beeldje van de Ba vogel.
Beeldje van de Ba vogel.
Lichaam met vleugels.
Lichaam voorzien van vleugels.