Dolk van Tutankhamun kwam van buiten aarde

by Egyptian Realms 121 views0

Tutankhamun blijft de archeologische gemeenschap verbazen nu nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de jonge Farao werd begraven met een dolk met gouden handgreep waarvan het lemmet van buitenaardse afkomst is.

Dolk van Tutankhamun. Copyright onlinelibrary.wiley.com
Dolk van Tutankhamun met gouden holster. © onlinelibrary.wiley.com

De dolk, die op de gemummificeerde Tutankhamun was geplaatst in zijn sarcofaagkist, is volgens onderzoekers van Milan Polytechnic, Pisa University en het Egyptisch Museum in Cairo vervaardigd uit een meteoriet. Het team maakte tijdens het onderzoek gebruik van draagbare röntgenfluorescentie spectrometrie.

Dolk van Tutankhamun. © Griffith Institute
Open sarcofaagkist met daarin de mummie van Tutankhamun met op de rechterdij de dolk. © Griffith Institute, University of Oxford

Eerdere analyses van de metalen voorwerpen afkomstig uit de tombe van Tutankhamun bleken controversieel, maar door gebruik van nieuwe technieken werd bevestigd dat het metaal van de dolk afkomstig is van een meteoriet. Het lemmet bevat een hoog percentage nikkel dat bijna drie keer zo hoog is ten opzichte van ijzererts delfstoffen. Ook zijn er sporen van kobalt aangetroffen, wat kan worden herleid aan ijzermeteorieten.

De onderzoekers stellen dat hun studie nieuw licht werpt op de evolutie van metaalbewerkingstechnieken. De hoogwaardige kwaliteit van de dolk van Tutankhamun is het bewijs van succesvolle ijzersmeding rond 1400 v.Chr.

Bron: RT