Nieuwe film toont vergeten koningin Twosret

by Egyptian Realms 256 views0

Koningin Twosret, de laatste bekende farao van de 19e Dynastie van het Oude Egypte is in de geschiedenis voor historici en kunstenaars een onderwerp van intriges geweest.

Aangenomen wordt dat zij zeven jaar geregeerd zou hebben voordat een verwoestende burgeroorlog haar bestuur tot een einde bracht.

Movie of Egyptian Queen Twosret, image credit: CairoScene
Image credit: CairoScene

Dochter van Re, de geliefde van Amun, zoals haar koninklijke naam vertaalt, diende als een inspiratie voor de Egyptische filmmaker Karim Moussa, die net een korte visuele film uitbracht met model Zayneb Azzam en make-up artiest Kiki Ismail, waarin de glorieuze periode van koningin Twosret wordt uitgelicht.

“Ik wilde een verhaal onder de aandacht brengen waarvan niet veel mensen op de hoogte zijn: koningin Twosret was een van de weinige koninginnen die als farao over Egypte heerste, in tegenstelling tot Nefertiti, die de koningin-echtgenote van de farao Akhenaten was”, aldus Karim Moussa tegen CairoScene. “Ik wilde het leven van de koningin recreëren door mijn perspectief, me de uitdagingen en angsten voor te stellen van een vrouw die zo’n enorme verantwoordelijkheid draagt tegenover een machtige beschaving.”

Naast zijn onsterfelijke passie voor visuele verhalen, had Moussa nog andere redenen om het lange proces te doorstaan dat nodig was om de film tot leven te brengen, en de voorhoede daarvan is een emotie.

Movie of Egyptian Queen Twosret, image credit: CairoScene
Image credit: CairoScene

“We hebben een geweldige geschiedenis en ik voelde me altijd jaloers omdat andere landen films over onze beschaving maken terwijl we achterblijven”, legt Moussa uit. “Als je bijvoorbeeld ziet hoe de film die Cleopatra heeft gemaakt om onze beschaving op zo’n manier weer te geven dat je het bijna in elk esthetisch aspect van de film kunt waarnemen, heb ik dat altijd jaloers gemaakt, maar ook geïnspireerd.”

Het produceren van een film van dezelfde omvang als grote Hollywoodproducties is echter niet haalbaar met de middelen die beschikbaar zijn in Egypte, dus Moussa greep naar de macht van de technologie; het opnemen van de hele film met een groen schermachtergrond en het opbouwen van de beelden eromheen met behulp van geavanceerde software.

We hebben een aantal fantastische talenten in Egypte, vooral tijdens het maken van films. Ook stelt nieuwe computertechnologie ons in staat om hogere niveaus van filmmaken en imaginaire werelden te bereiken die we ons voorheen niet konden veroorloven. Ik zou graag zien dat meer zakenmensen en productiebedrijven kansen geven aan lokale filmprojecten. Binnen no-time zullen we meer projecten en films uit Egypte zien komen en op internationaal niveau concurreren “, besluit Moussa.

Bron
CairoScene