Intacte sarcofaagkisten ontdekt op westbank Luxor

by Egyptian Realms 274 views0

Archeologen die werkzaam zijn op de westbank in Luxor hebben een enorme vondst gedaan bestaande uit 20 perfect bewaard gebleven sarcofaagkisten.

Het Egyptische ministerie van Oudeheden gaf aan de sarcofaagkisten waren “zoals de oude Egyptenaren ze verlieten”. De kisten verkeren in goede staat dankzij het relatief droge klimaat van Egypte en zijn kleurrijk beschilderd met grotendeels intacte gravures.

Photo credit: Egyptian Ministry of Antiquities
Photo credit: Egyptian Ministry of Antiquities

De sarcofaagkisten werden ontdekt in een tombe te Al-Assasif, een oude Necropolis op de westelijke oever van Luxor nabij de oude stad Thebe. De tombe beschikt over twee verdiepingen.

Uit welke periode de sarcofaagkisten afkomstig zijn is nog niet exact duidelijk maar de locatie heeft een overvloed aan archeologische vondsten opgeleverd uit de 18e Dynastie.

Mogelijk dateren de kisten uit de derde tussenliggende periode aldus een expert waardoor de kisten ongeveer 3000 jaar oude kunnen zijn. Zaterdag wordt tijdens een officiële persconferentie in Luxor meer informatie over de vondst bekend gemaakt.

Minister van Oudheden Khaled El-Anany inspecteerde de doodskisten op dinsdag en beschreef de vondst als “een van de grootste en belangrijkste ontdekkingen die de afgelopen jaren zijn aangekondigd.”

Bron
RT