Vele mummies ontdekt naast Djoser piramide

by Egyptian Realms 272 views0

Poolse archeologen die werkzaam zijn in Egypte, hebben tientallen mummies ontdekt van ongeveer 2000 jaar geleden.

De gemummificeerde lichamen werden ontdekt tijdens opgravingen bij ’s werelds oudste piramide in de oude begraafplaats Saqqara die diende als de necropolis voor de oude Egyptische hoofdstad Memphis.

Het Poolse team werkt er al meer dan twintig jaar als onderdeel van een concessie toegekend aan het Centrum voor Mediterrane Archeologie van de Universiteit van Warschau.

Zijn ontdekkingen omvatten het laten zien dat er twee dodenstelsels waren ten westen van het mortuariumcomplex van de Piramide van Djoser, dat met zijn karakteristieke trapvorm, gebouwd in de 27e eeuw voor Christus, de oudste piramide ter wereld is.

Djoser Steppyramid at Saqqara, Egypt
Trapppiramde van Farao Djoser te Saqqara.

Het meest recente onderzoek, dat afgelopen september werd uitgevoerd, concentreerde zich op het gebied tussen de Piramide van Djoser en het westelijke deel van de zogenaamde “droge gracht”, een diepe gracht die het heilige gebied van de piramide omringt.

In tegenstelling tot de sierlijke sarcofagen en grafkamers van edelen, werden de meeste van de aangetroffen mummies aangetroffen met slechts bescheiden voorzieningen.

“De meeste van de mummies die we in het afgelopen seizoen hebben ontdekt, waren heel bescheiden, ze werden alleen onderworpen aan basale balsembehandelingen en vervolgens ingepakt in verband en direct in holten in het zand begraven”, zei dr. Kamil Kuraszkiewicz van de afdeling Egyptologie aan de Universiteit van Warschau, de faculteit voor oriëntaalse studies, die de opgravingen leidt.

De meeste graven waren slecht bewaard gebleven waarbij het hout van de kisten van degenen in de “droge gracht” is vergaan.

Kuraszkiewicz vestigde de aandacht op de decoraties op een van de houten kisten, met markeringen die lijken op een hiërogliefen opschrift, maar is in feite een imitatie.

Volgens de egyptoloog heeft de sloot rond de piramide mogelijk de oude Egyptenaren-opvattingen over het leven na de dood weerspiegeld.

“De droge gracht had een model van een pad kunnen zijn dat de farao moest oversteken om het eeuwige leven te bereiken, een pad met obstakels zoals muren met passages dichtbij de top, misschien bewaakt door gevaarlijke wezens,” zei hij.

Foto’s van de ontdekkingen zie bron.

Bron: The First News