1032

by Egyptian Realms 327 views0

Oud-Egyptisch hieroglief van een kat.

mau, miu

Omschrijving
Oud-Egptisch hieroglief. Kat in zittende houding.

Betekenis
Kat, jager.

Die slechte dingen afweerd. Kat die met de slang Apep afrekend. Vernietiger.
Kat is verwant aan genezing.

Determinatief bij kat Bastet.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Een poes kan een nestje werpen met kittens van verschillende vaders. Een poes heeft in haar krolse periode vaak gemeenschap met meer dan een enkele kater. De poes kan dan door meerdere zaadjes bevrucht worden.
Nog verbazingwekkender is dat een poes kan tijdens een dracht opnieuw bevrucht kan worden en zo twee nestjes in verschillende stadia kan dragen.

Plutarchus schreef, mysterieus, dat de Egyptische kat geboorte geeft, eerst aan een katje, daarna twee, totdat het nummer zeven is berijkt. Hij vondt uit, dat dit een totaal maakt van 28, gelijk aan de dagen van een Zon maand.

In een tombe uit het Nieuwe Rijk is een kat afgebeeld onder de stoel van Bastet om aan te geven dat zij altijd aanwezig is voor moederschap over de tombe eigenaar in het volgende leven. Wanneer een kat onder natuurlijke omstandigheden stierf, werd het huishouden omgevormd tot ritueel rouwen. Wenkbrouwen werden afgeschoren en er werd gebeden.

Het lichaam van de kat werd allereerst naar een priester gebracht om de doodsoorzaak vast te stellen, waarna het gemummificeerd kon worden naar ritueel gebruik. Bastet wordt soms voorgesteld met in haar linker hand een Udjat, het Oog van Heru, waaraan magische (bescherm) krachten werden toegeschreven. Volgens de ouden ingewijden, hadden de katten sterke invloed op menselijke zaken als gezondheid, relaties, en fortuin die zich over Egypte snel uitbreidde.

In de middeleeuwen werd de kat in het westen geassocieerd met heksen en tovenaars, kwade machten en de duivel. Heel wat katten zijn daardoor tot vernietiging gebracht door zogenoemde Christenen. Dit is mogelijk ook de reden waardoor de meeste kattenrassen uit het Oosten komen.
Oud-Egyptisch hieroglief van de kat.