0488

by Egyptian Realms 88 views0

Oud-Egyptisch hieroglief van koren.

beti

Omschrijving
Oud-Egyptisch hieroglief. Plant. Koren. Gerst. Graansoort.

Het leven van de mens werd met de korenakkers in verband gebracht. De dood wordt met het dodenakkers in verband gebracht waar hij met zijn zeist of sikkel verblijft en de slechte zielen van hun hoofd ontdoet.

Het koren wordt gestampt.
Het koren wordt gestampt door mannen. Men maakt voedsel voor de overledene.

Betekenis
Koren werd beschouwd als kroost van de Zon en Aarde. Nadat de Nijl was overstroomd, en de akkers vruchtbaar waren geworden, werd het koren gezaaid, geteeld en geoogst. De opbrengst was een geschenk van de Natuur. Vruchtbaarheid, vernieuwing, zaaien en oogsten was een belangrijk proces bij de oude Egyptenaren wat door de Cultus en traditie in stand werd gehouden.

Man oogst koren met een sikkel.
Man oogst koren met een sikkel.

Het goud-gele koren, waarvan zij brood maakte, werd als basisvoedsel beschouwd. De oude Neter Atum wordt afgebeeld met de sikkel, die het gouden koren oogst van de akker. Een goede oogst wordt gekenmerkt door vruchtbaarheid, voorspoed, gezondheid en harmonie.

Het leven van de mens werd met de korenakkers in verband gebracht. De dood wordt met het dodenakkers in verband gebracht waar hij met zijn zeist of sikkel verblijft en de slechte zielen van hun hoofd ontdoet.

Korenveld.
Korenakker.

Asar en Aset zijn verwant aan vegetatie waaronder Koren.
De Eleusische mysterieën worden door de Korenaren gesymboliseerd.