Reconstructie Offerstapel Osiris

by Egyptian Realms 123 views0

Click to enlarge.

Reconstructie offerstapel van Osiris

De voorstelling toont een tafereel uit de Cultus van een flinke Offerstapel met priester voor het podium waarop Asar (Osiris) op de Troon zit.

De originele voorstelling bevind zich op een steen in het RMO in Leiden. Op basis van een hoge kwaliteit foto is door R.Bloom van Egyptian Realms een reconstructie gemaakt met een verassend resultaat.

Niet alles is herleid van het originele exemplaar. Het origineel bezat nog veel meer details en kleur. De hierogliefen zijn deels herleid maar niet volledig uitgewerkt.

Voorstelling van Osirus bij offerstapel.
De originele relief voorstelling.

Kleurgebruik
Sommige kleuren kunnen afwijken van het oorspronkelijke model. Van het schilderwerk is weinig over. Restanten van het origineel en kleuren afkomstig van andere bronnen waaronder offerstapel reliefs, Hierogliefen en sarcofaagkist beschilderingen zijn gebruikt om het origineel te benaderen.

Symboliek
De voorstelling bevat veel Symboliek waaronder Lotus bloemen.

Podium
Boven Asar worden 23 bergen weergegeven met Zon. Rechts maakt de 24e zijn opkomst. De gestreepte pilaren zijn voorzien van een lint en Lotus bloemen aan de bovenzijde.

Impressie van offerstapel. ©R.Bloom, Egyptianrealms.com
Priester in Tenue bij de stapel van Offers.

Priester
Rechts staat een priester in Tenue afgebeeld genaamd Ipu en was een schenker van Pharaoh in Memphis. De steen is afkomstig uit zijn Tombe. De priester draagt een rode hoofdband om het hoofd voorzien van Gier, een priesterlijk schort met gordel, shirt, mantel en sandalen. Voor de neus en derde oog een Lotus bloem. Flinke oorbellen en armbanden waaraan lint is bevestigd. Om de hals een Zonnekraag en Pectoraal met daarop het Rechteroog van Heru.

Impressie van tafel van offers. ©R.Bloom, Egyptianrealms.com
Impressie van beker bij de tafel van Offers.

In de linkerhand heft de priester een kelk met Offers op tot Asar. In de rechterhand een blauwe Kruik waarmee een plengoffer werd gebracht in de beker eronder. Naast de kruik wordt een Ster afgebeeld met het hieroglief van district. Sept is verwant aan het schenken van water.

Impressie van de Troon van Osirus. ©R.Bloom, Egyptianrealms.com
De Troon van Asar met rechts de tafel van Offers met daaronder twee bossen Lotussen.

Offerstapel
Rechts naast de priester een grote offerstapel opgesteld. Op de tafel liggen Offers opgestapeld waaronder veel bossen met Lotus bloemen. Daarnaast vis, vlees, brood, druiven, Koren, gevogelte, stierenkop, lichaam en poten van dieren. Onder de tafel staan twee zuilen die met een plant omwikkeld zijn.

De hoge stapel met offers bij de priester bevond zich rechts van de Troon. Links een kleinere tafel met Offers op het podium van Asar. Ook hier bossen met Lotussen en vis.

Troon van Asar
Asar (Osiris) wordt voorgesteld met groene huid als Neter van vegetatie zittend op de Troon die staat opgesteld op een verhoging op het podium met dak dat voorzien is van Cobra slangen. Op het hoofd de Witte Kroon met horens en pluimen. In zijn handen de Dorsvlegel en Herderstaf. Asar draagt een wit Tenue, Zonnekraag, gordel om de middel en armbanden. De Troon is voorzien van het embleem van de Twee Landen.

© Copyright R.Bloom, www.egyptianrealms.com