Reconstructie Nefertiti wekt commotie

by Egyptian Realms 1.425 views0

Photo credit: Josh Gates

De Amerikaanse ochtendshow The Today Show is onder vuur genomen voor het “blank maken” van de oude Egyptische koningin Nefertiti.

Elisabeth Daynès creëerde onlangs op basis van de DNA-resten een replica van Nefertiti’s hoofd en onthulde het op de show.

De replica heeft een lichte huidskleur en bruine ogen en heeft online heel wat negatieve reacties losgemaakt. Veel gebruikers van sociale media beschuldigen Daynès van het ten onrechte uitbeelden van de Noord-Afrikaanse koningin als een blanke vrouw.

Volgens PR Newswire werd het gezicht van de mummie van Nefertiti digitaal gereconstrueerd om een model van haar hoofd te creëren.

Op basis van het model en forensische analyse stelde Daynès vervolgens de levensechte buste samen, die werd onthuld op The Today Show. De kunstenaar legde uit dat het meer dan 500 uur duurde om de replica te voltooien, eraan toevoegend dat de sieraden met de hand waren vervaardigd door personeel van Dior.

John Gates, die het team leidde dat de mummie van Nefertiti blootlegde en het verder onderzocht, zei dat de replica “waarschijnlijk het echte gezicht van Nefertiti weer geeft”. “Door 3D-beeldvorming en forensische reconstructie leeft ze weer”, schreef hij op Twitter.

De lichte huid van de buste trok zware kritiek online, met veel beschuldigingen aan het team van ‘blank maken’ van de Egyptische koningin.

“Of Nefertiti zwart of wit was, is geen vraag die gemakkelijk kan worden beantwoord”, aldus een rapport dat in 1990 in de Washington Post werd gepubliceerd, aangezien het oude Egypte als een multiraciale samenleving wordt beschouwd.

Sommige rapporten suggereren dat Nefertiti een “lichte mediterrane” huidskleur of olijfkleurige huid had.

Ondertussen, zoals TheGrio – een uitlaatklep voor Afro-Amerikanen – benadrukt, heeft de replica van Daynès een huid die er vers gelooid uitziet in tegenstelling tot een huidskleur van ieMand die geboren is met zonovergoten pigment in haar DNA”.

Bron
Step Feet