Reconstructie reliëf farao Hatjepsut

by Egyptian Realms 221 views0

Van onderstaand zwaar beschadigd geraakte reliëf afkomstig van de Karnak Tempel is een reconstructie gemaakt.

Relief of Horus, Hatchepsut and Thoth from the temple of Amun at Karnak
Het originele reliëf afkomstig van de tempel van Amun te Karnak.

Grote delen van deze Thebaanse ceremoniële reliëfvoorstelling zijn met beitel opzettelijk verwijderd als uiting van onvrede.

Vele beeltenissen en vermeldingen die gerelateerd zijn aan de betreffende farao Hatjepsut zijn in de Karnak Tempel grote schade toegebracht.

Om het hoogwaardige vakmanschap en schoonheid van dit beschadigde geraakte kleurrijke meesterwerk opnieuw te kunnen bewonderen is deze reconstructie gemaakt.

Relief of Horus, Hatchepsut and Thoth from the temple of Amun at Karnak
Reconstructie van het reliëf.

Het muurreliëf toont Hatjepsut temidden van Horus en Thoth die beide op een verhoging staan afgebeeld waarin de Ankh (symbool van leven) en Was scepter (symbool van kracht) worden weergegeven.

Horus en Thoth houden beiden een kruik in de hand boven het hoofd van Hatjepsut waarbij zij haar zuiveren en leven schenken aan de aantredende farao van Egypte. Zowel in de boven registers als links en rechts van Hatjepsut bevonden zich vele hierogliefen, evenals haar koninklijke cartouches die de bijzondere gebeurtenis beschreven.

Hoewel vele ontbrekende hierogliefen opnieuw zijn aangebracht is het helaas niet gelukt alle oorspronkelijke tekens te achterhalen. Reconstructie is gemaakt door R. Bloom op basis van foto’s die zijn gemaakt tijdens verblijf in Egypte.

© Copyright R. Bloom, www.egyptianrealms.com