Bent piramide opengesteld voor bezoekers

by Egyptian Realms 278 views0

Voor de eerste keer in decennia heeft Egypte twee piramide’s ten zuiden van Caïro opengesteld voor bezoekers waaronder de ongewoon gevormde gebogen piramide die bekend staat als de Bent Piramide afkomstig uit het Oude Rijk (4.600 jaar oud) te Dahshur.

Bent Pyramid of Pharaoh Sneferu at Dahshur
Bent Piramide van farao Sneferu te Dahshur.

Minister Khaled al-Anani zei dat de Alkaa Piramide en Bent Piramide voor het eerst sinds 1965 voor het publiek opengaan. De Bent piramide is een 101 meter hoog monument en een uniek voorbeeld van vroege piramide bouw.

Bezoekers kunnen een 79 meter lange smalle tunnel binnen in de bijzondere structuur afleggen om twee kamers diep van binnen te bezichtigen.

Archeologen die in het nabijgelegen gebied werkzaamheden uitvoeren, ontdekten ook de overblijfselen van een oude muur die ongeveer 4000 jaar oud was. “Verschillende stenen, klei en houten sarcofagen werden gevonden en sommige bevatten mummies die in goede staat verkeren”, aldus het ministerie van oudheid in een verklaring over de vondst.

De gebogen piramide werd gebouwd voor koning Sneferu, de eerste farao van de 4e Dynastie van Egypte. De onderste helft van de piramide is gebouwd in een steile hoek van 54 graden en is grotendeels bedekt met kalksteen. De bovenste helft schuin echter onder een vreemde hoek van 43 graden.

Men besefte dat tijdens de constructie de meer steile hoek van de bodem tot tekenen van instabiliteit had kunnen leiden zoals dat tijdens de bouw van de Meidum Piramide tot instorting leidde, en werd daarom een beslissing genomen om de hoek te veranderen. Archeologen zijn van mening dat het een overgangsfase vertegenwoordigt tussen stapvormige en gladde piramides.

Voor foto’s en video zie bron.

Bron: RT