Tempel Amenhotep II – Karnak

by Egyptian Realms 539 views0

Inleiding

Amenhotep II

Informatie over de tempel van Amenhotep II te Karnak. Op het terrein van de Karnak Tempel te Luxor bevinden zich vele tempels gewijd aan de Thebaanse triade Amun, Mut en Khonsu maar ook aan Osiris en Opet.

Vlak bij de tempel van Mut en Khonsu bevind zich de tempel van farao Amenhotep II afkomstig uit de 18e Dynastie. Verschillende koningen restaureerden de bestaande bouwwerken op het Karnak terrein, breidden de bouwwerken uit, en gaven opdracht om nieuwe monumenten te bouwen.


Jubileum tempel van Amenhotep II te Karnak.
Jubileum tempel gewijd aan Amun..

Jubileum Tempel

Jubileum tempel van Amenhotep II te Karnak.
Zicht vanaf de 10e pyloon op de 9e pyloon.

De tempel van Farao Amenhotep II is aan de rechterzijde gelegen langs de weg die vanuit de 10e pyloon van farao Thutmoses III leid naar de poort van de 9e pyloon.

Een oplopende weg leid naar de ingang van de tempel die gebouwd uit kalksteen en is georiënteerd naar het Oosten.

De architectuur van de voorzijde van de tempel is uitgevoerd met een gallerij aan weerzijden en toont gelijkenissen met van de tempel van Seti I te Abydos.

Temple of Amenhotep II at Karnak
Architectuur van de tempel te Karnak.
Temple of Amenhotep II at Karnak

Vanaf de gallerij geeft een groot portaal toegang tot een grote zaal van de tempel waarin aan beide zijden acht grote pilaren staan die oorspronkelijke kleurrijk waren beschilderd.

De zaal geeft links en rechts achter de pilaren via een portaal toegang tot andere kleinere vetrekken in de tempel die eveneens zijn uitgevoerd met grote pilaren die gedecoreerd zijn met relief voorstellingen. Ook de muren in de tempel waren oorspronkelijk gedecoreerd met voorstellingen waarvan op sommige plaatsen nog enkele fragmenten zijn waar te nemen.

Relief of Amun and Amenhotep II from his temple at Karnak
Fragment voorzien van relief voorstelling van Amun die de koning kracht en leven schenkt. Boven de cartouche van farao Amenhotep II.

In de tempel werden jubileums gevierd ter ere van de Thebaanse Triade maar ook Amenhotep II zelf. Leden van de koninklijke familie en vele andere hoogwaardigheidsbekleders waaronder ambtenaren en priesters namen deel aan de feestelijke activiteiten in het monument.

Temple of Amenhotep II at Karnak
Relief voorstelling van Amun met Amenhotep II op de zijde van een pilaar in de jubileum tempel te Karnak.
Temple of Amenhotep II at Karnak
Fragment van een groot beeld van Amun in de jubileum tempel.

De vele pilaren in de tempel zijn gedecoreerd met relief voorstellingen die koning Amenhotep II in gezelschap van Amun afbeelden met daaronder twee registers met hieroglyfische teksten die aan alle zijden van de pilaar zijn aangebracht.

In de tempel stonden verschillende beelden opgesteld waaronder een groot beeld van Amun die op de troon met de staande koning aan zijn rechterzijde wordt afgebeeld.

De tempel was oorspronkelijk voorzien van een dak waarvan een groot deel verloren is gegaan.


Register

Temple of Amenhotep II at Karnak
Illustratie van de tempel van Amenhotep II (5) gelegen tussen de 10e pyloon (4) en 9e pyloon (3) Tte Karnak. Photo credit: Ministry of Antiquities, Karnak Tempel.

© Copyright fotografie: R. Bloom, www.egyptianrealms.com