Groot standbeeld van Horus onthuld

by Egyptian Realms 484 views0

Groot standbeeld van Horus onthuld
Groot standbeeld van Horus onthuld

Een groot deel van een enorm standbeeld van Horus werd door het Ministerie van Oudheden onthuld bij de tempel van Amenhotep III op de westbank van Luxor.

De Egyptisch-Duitse archeologische missie die werzaamheden uitvoert op de westelijke oever van Luxor onder leiding van Dr. Horig Sorouzian ontdekte een enorm standbeeld van de god Horus.

Tijdens de archeologische opgravingen van de missie in de overblijfselen van de zuilenhal bij de tempel van miljoenen jaren die toebehoort aan koning Amenhotep III is het grote beeld in het gebied van Kom El Hattan op het vasteland in Luxor gevonden.

Granieten standbeeld van Horus

Directeur-generaal van de oudheden voor West-Luxor Fathi Yassin legde uit dat het ontdekte beeld is gemaakt van zwart graniet en dat het 1,85 meter lang is. Het beeldt de god Horus af, staande in de vorm van een valk, die een kilt draagt en waarvan de benen en armen zijn gebroken.

Dr. Horig Sorosyan zei dat deze onthulling past in het kader van het project “Restauratie van het standbeeld van Memnon en de tempel van koning Amenhotep III”, dat in 1998 begon onder het toezicht van het ministerie van Oudheden en het Duitse Instituut voor Oudheden om de overblijfselen van de tempel te behouden en opnieuw op te bouwen.

Groot standbeeld van Horus onthuld
Groot standbeeld van Horus onthuld

Het ontdekte beeld is goed bewaard gebleven en het is een belangrijke artistieke, wetenschappelijke en archeologische waarde omdat het zal bijdragen aan de voortgang van het hele beeld van de tempel. Vooral na de instorting als gevolg van een verwoestende aardbeving in de achtentwintigste eeuw voor Christus. Stenen werden gebruikt om tempels en andere koninklijke beelden te bouwen in de Ramesside-periode. Het beeld ondergaat nu een restauratie en de missie zal doorgaan met uitgraven om ook naar andere delen van het standbeeld te zoeken.

De missie ontdekte ook bustes van enkele goden

Het is vermeldenswaardig dat de expeditie eerder veel grote godenbeelden vond. Ook beelden van koning Amenhotep III, en zijn vrouw koningin Tiye zijn op het terrein ontdekt. Daarnaast een zeer groot aantal beelden die de godheid afbeelden die koning Amenhotep III in zijn mortuariumtempel (Tempel van miljoenen jaren) had laten plaatsen. Een groot aantal beelden van de godin Sakhmet werden in de tempel geplaatst om haar geneeskrachtige kwaliteiten en de koning te beschermen tegen ziekten en de tempel tegen gevaren te beschermen.

Bron: Ministry of Antiquities