Nieuw deel Avenue of the Sphinxes uitgegraven

by Egyptian Realms 257 views0

De archeologische opgravingswerkzaamheden aan de Avenue of the Sphinxes te Luxor zijn in volle gang.

Avenue of the Sphinxes
Opgegraven beeld van de Avenue of the Sphinxes.

De lange processie weg die vanaf de Luxor Tempel in verbinding staat met de Karnak Tempel en waarvan nog een groot gedeelte onder de grond lag begraven is afgelopen jaar tijdens werkzaamheden een stuk verder blootgelegd.

Avenue of the Sphinxes
Zicht op de grote toegangspoort van Ptolemaeus III Euergetes.

Ter hoogte van de Karnak Tempel zijn vele fundamenten en fragmenten van sfinks beelden en stenen van de oorspronkelijke weg opgegraven.

Werkzaamheden bij de Karnak Tempel.

De opgravingswerzkaamheden bij de Karnak Tempel hebben de aansluitingen van de weg blootgelegd waardoor nu de oorspronkelijke verbindingen met het Karnak complex weer kan worden waargenomen die eeuwen lang lag begraven onder de grond.

Uitgegraven beelden van de Avenue of the Sphinxes te Luxor.
Avenue of the Sphinxes
Poort van Ptolemaeus III Euergetes.

De monumentale weg staat in verbinding met twee grote toegangspoorten tot het Karnak complex.

De eerste verbinding leidt tot de grote poort van Ptolemaeus III Euergetes waarachter de tempel van Khonsu is gelegen en de tempel van Osiris en Opet.

Avenue of the Sphinxes

Een tweede aansluiting staat in verbinding met de ingang van de tempel van Mut vanwaar de weg die eveneens aan weerszijden voorzien was met sfinks beelden in verbinding staat met de grote 10e pyloon van de tempel van farao Thutmoses III.

Geschat wordt dat de weg aan weerszijden oorspronkelijk voorzien was meer dan 1350 beelden.

Avenue of the Sphinxes
Werkzaamheden aan de Avenue of the Sphinxes.

Tijdens het Nieuwe Rijk begon men met de aanleg van de weg en werd voltooid tijdens de 30e Dynastie onder het bestuur van Nectanebo I. De weg werd later gerenoveerd door koningin Cleopatra en later door de Romeinen.

Hoewel de weg van 3 km lang nabij de Luxor Tempel al voor een groot gedeelte is opgegraven bevinden zich op de route nog diverse bouwwerken die nog afgebroken zullen worden.

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com