Reconstructie van de Dendera Zodiak

by Egyptian Realms 448 views0

Eindelijk is het dan zover, de reconstructie van de Egyptische Zodiak is voor een groot gedeelte hersteld en nu te bewonderen in kleur!

Egyptian Zodiac reconstruction by R.Bloom.
Dendera Zodiak © R,Bloom, www.egyptianrealms.com

Onderzoek
Na een lange periode van onderzoek is deze nieuwe reconstructie tot stand gekomen.

Gebruik makend van vele foto’s van de Dendera Tempel waar zich het originele exemplaar bevond maar is vervangen door een replica, het originele exemplaar dat zich in het Louvre bevind en verschillende reconstructies die zijn gemaakt door andere personen.

Egyptian Zodiac reconstruction by R.Bloom.
Dendera Zodiak © R,Bloom, www.egyptianrealms.com

Hoewel de Zodiak (bekend als de lange Zodiak) afgebeeld op het plafond van de begane grond van de tempel beschilderd is in een rijk spectrum aan kleuren zijn de plafonds van de kamers op de bovenverdieping vrijwel allen volledig beschilderd met diep blauwe verf verwijzend naar de nachtelijke hemel.

Met de impressie is getracht het originele exemplaar zo dicht mogelijk te benaderen en de Zodiak, de Egyptische dierenriem in zijn volledigheid weer te geven.

Egyptian Zodiac reconstruction by R.Bloom.
Dendera Zodiak © R,Bloom, www.egyptianrealms.com

Naast de Zodiak die geflankeerd wordt aan alle zijdes door Horus en Hathor die het hemelgewelf opheffen waarin de dierenriem wordt afgebeeld zijn ook de hemelse wateren aan boven en onderzijde gereconstrueerd. Rechts van de Zodiak wordt hemelgodin Nut afgebeeld met uitgestrekte armen die de Aarde met haar lichaam omsluit.

De huidig bewerkte steen in de Dendera Tempel is voor het overgrote deel zwaar beschadigd geraakt waardoor vele details waaronder het gezicht, collier en delen van het lichaam nauwelijks zijn te herkenen en het een moeilijke opgave was dit in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Omdat vele fragmenten, details en hierogliefen verloren zijn gegaan was het niet gemakkelijk deze te reconstrueren. Hoewel er vele verbeteringen zijn toegevoegd, ontbreken er helaas nog diverse hierogliefen die niet meer herleidbaar waren.

De reconstructie is gemaakt door R. Bloom op een schaal van 1:2.


[Best_Wordpress_Gallery id=”154″ gal_title=”Dendera Zodiak”]

Reconstructie van de Dendera Zodiak © Copyright R.Bloom, www.egyptianrealms.com