Unieke begrafenistuin ontdekt

by Egyptian Realms 56 views0

Fotografie: Ancient Egyptian Antiquities

Spaanse archeologen hebben tijdens werkzaamheden in Draa Abul Naga Necropolis op de westbank van Luxor een unieke begrafenis tuin ontdekt van bijna 4000 jaar oud.

Hoofd van de Ancient Egyptian Antiquities, Dr. Mahmoud Afifi verklaarde dat de tuin is blootgelegd bij een open hof van een uit steen gehouwen tombe uit het Middenrijk. Het ontwerp van de tuin bedraagt drie meter bij twee meter en is opgedeeld in vlakken van ongeveer 30 cm. De tuin bevatten verschillende soorten planten en bloemen.  In het midden is ruimte gereserveerd voor kleine bomen of struikgewas. Op een van de hoeken is een stam van 4000 jaar oud aangetroffen van een boom waarvan 30 cm is behouden.

Daarnaast is een Mand aangetroffen waarin fruit waaronder dadels zijn aangetroffen die mogelijk gediend hebben als een offer aan de overledene.

De ontdekking van de tuin werpt een blik op het klimaat en tuinieren in het oude Thebe tijdens het Middenrijk rond 2000 vChr. Aldus Dr. Afifi.

Fotografie: Ancient Egyptian Antiquities

Het hoofd van de Spaanse missie en onderzoek professor van het Spaanse Nationale Onderzoek Raad in Madrid, Dr. Jose Galan,vertelde dat de muren van een aantal Nieuwe Rijk tombes, een smalle en rechthoekige tuin beschrijven die bij de toegang van het begrafenis monument was gelegen die was uitgerust met een aantal bomen. Waarschijnlijk had dit een symbolische betekenis en moet het een rol hebben gespeeld in de begrafenis rituelen.

Hani Abul Azm, Hoofd van de Central Administration for Antiquities van boven Egypte vertelde dat tijdens de missie ook vlak bij de toegang van de tombe uit het Midden Rijk een kleine kapel uit kleistenen  is ontdekt waarin drie steles zijn gevonden afkomstig uit de 13e Dynastie. De eigenaar van een Stele wordt omschreven als Renef-Seneb. De eigenaar van een andere Stele wordt aangehaald als ‘bewoner van Khemenit, zoon van dedame van het huis, Idenu’. De goden Montu, Ptah, Seker en Osiris worden hier aangehaald.

Het Spaanse team werkt voor 16 jaar in Draa Abul Naga op de westbank van Luxor rond de tombes van Djehuty en Hery afkomstig uit de vroege 18e Dynastie.