Voeten van beeld Amenhotep III ontdekt

by Egyptian Realms 152 views0

Een bouwwerk op een Egyptische parkeerplaats heeft iets onverwachts blootgelegd – een fragment van een oud standbeeld van koning Amenhotep III.

Het fragment werd ontdekt in Akhmim, een stad in het Sohag-gouvernement van Boven-Egypte. Het bestaat uit een deel van de basis van een standbeeld, met de linkervoet en een deel van de rechtervoet. Het ministerie van Oudheden verklaarde dat het fragment is geverifieerd als een historisch vondst, volgens Egypt Independent. De rechtervoet van het standbeeld is voorzien van hierogliefen die overeenkomen met zowel de geboortenaam als de kroning van koning Amenhotep III.

Photocredit: Newsweek

Het fragment is gemaakt van zwart graniet en toont de koning die met zijn linkervoet naar voren poseerde, de traditionele houding waarin oude Egyptische koningen werden afgebeeld, zei minister-president Gamal Abdel, volgens de Egypt Independent. Er werd geen commentaar gegeven over de locatie van het beeld waartoe het fragment behoort. Maar liefst 250 standbeelden die koning Amenhotep III vertegenwoordigen zijn ontdekt, meer dan van enige andere farao, volgens Egypt Today.

De omvang van de rijkdom van koning Amenhotep III, evenals zijn talent voor diplomatie, werd gedocumenteerd in enkele van de eerdere voorbeelden van de Amarna-brieven, honderden spijkerschrift-kleitabletten die de onderhandelingen van de koning met andere machten en zijn overdadige geschenken van goud registreerden. , volgens PBS. De brieven documenteren ook de regering van zijn zoon, Amenhotep IV, en de weelde waarvoor Egypte bekendstond tijdens zijn Achttiende Dynastie, volgens het Metropolitan Museum of Art.

Amenhotep III was de negende koning van de achttiende dynastie van het oude Egypte. Hij is geboren rond het jaar 1388 B.C. en werd begraven in de Vallei der Koningen, volgens Egypt Today. De zoon van Thoetmosis IV nam op 12-jarige leeftijd de macht over, en zijn regering werd gekenmerkt door vrede, diplomatie en de welvaart van de kunsten, volgens PBS. Hij regeerde 38 jaar samen met zijn vrouw, Queen Tiye, een van de meest krachtige en invloedrijke vrouwen in de geschiedenis van het oude Egypte, volgens Ancient Origins.

De twee waren grootouders van misschien wel de beroemdste heerser van Egypte, koning Toetanchamon, de “jongenskoning” die Egypte regeerde vanaf 1333 voor Christus. tot 1324 B.C. In 2011 werden fragmenten van een dubbel standbeeld van koning Amenhotep III en koningin Tiye met delen van de ledematen van hun pruiken – waaronder een van Tiye’s voeten – ontdekt in Luxor, volgens Live Science.

Het fragment is inmiddels verplaatst naar het Sohag Museum, waar het restauratiewerkzaamheden zal ondergaan.

Bron:
Newsweek