Van farao tot fiscus

by Egyptian Realms 124 views0

Vanaf 13 december t/m 18 maar 2018 is in het museum van belasting & douane de tentoonstelling ‘Belastingen in de oudheid’ te bezichtigen.

Lang voordat het Romeinse rijk zich uitstrekte tot in het Nabije Oosten, bracht men offers in Mesopotamië en het oude Egypte. Eerste aanwijzingen voor het afdragen van belastingen voeren terug tot circa 3000 v. Chr. Dit leidde tot een van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid: de ontwikkeling van het schriftsysteem. Want alles dat ontvangen werd, moest geteld, geregistreerd en beschreven worden. De mensen die konden rekenen en schrijven, kregen functies bij het inzamelen en herverdelen. Zijn zij de eerste belastingambtenaren? En wie betaalde belasting, op welke manier?

De tentoonstelling Van farao tot fiscus neemt ons mee in de tijd ver vóór onze jaartelling. Wat weten we over de oudste belastingen en hoe ontwikkelde zich dat onder invloed van de Perzen en de Grieken? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen. Objecten uit eigen collectie en bruiklenen van de Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, het Rijksmuseum van Oudheden, het Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut laten zien dat belastingen veel ouder zijn dan de weg naar Rome.

Bron
BD Museum