4000 jaar oude latei ontdekt

by Egyptian Realms 44 views0

Fotografie: Luxor Times

De Spaanse Archeologische missie van het Nationale Archeologische Museum in Madrid heeft een groot blok van rood graniet ontdekt tijdens werkzaamheden in de tempel van Heryshef op de archeologische plaats in Herakleopolis Magna, gelegen in Ihnasya el-Medina, Beni Suef.

Hoofd van de Oud-Egyptische Oudeheden afdeling, Dr. Mahmoud Afifi maakte de ontdekking bekend op de vindplaats waar gewerkt wordt sinds Februari 1966. Dr. Carmen Perez Die is de directeur van de missie sinds 1984.

Fotografie: Luxor Times

De vondst van de latei is erg belangrijk omdat het voorzien is van twee cartouches waarin de naam van koning Sesostris II afkomstig uit het Nieuwe Rijk is uitgehouwen, aldus Dr. Afifi. Farao Sesostris II gaf opdracht tot de bouw van een piramide die 10km verderop was gelegen van Ihnasya.

De vondst van de latei in de tempel van Heryshef bewijst dat Farao Sesostris II deel had in het gebied en de Fayoum regio in het algemeen.

Fotografie: Luxor Times

Directeur van de Spaanse Missie Dr. Maria Carmen Perez Die vertelde dat de missie haar werkzaamheden voortzet in de tempel van Heryshef en verschillende constructie lagen blootlegt waarvan één wordt gedateerd op de vroege 18e Dynastie (periode van Farao Thutmoses III) en een andere uit de periode van Farao Ramses II.

Bron: Luxor Times