Egyptisch katoen

by Egyptian Realms 331 views0

Een bijzondere stof: Egyptisch katoen

Producten zoals jassen worden al jaren gemaakt van katoen, maar Egyptisch katoen wordt steeds vaker gebruikt bij de productie van jassen. Lange tijd werd gedacht dat het niet uitmaakt waar katoen vandaan komt. Maar dat is met Egyptisch katoen niet zo. Want dit katoen, is de hoogwaardigste katoensoort ter wereld. Deze stof heeft namelijk bijzondere eigenschappen. Daarom wordt deze katoensoort ook wel ‘koning van de katoen’ genoemd. Toch is het niet zo dat Egyptisch katoen altijd uit Egypte komt. Deze stof heeft zijn naam vooral aan de oorsprong te danken.

Egyptisch katoen
Egyptisch katoen

Over Egyptisch katoen

Egyptisch katoen is een bijzondere stof. Het is dan ook niet gek dat veel producenten de stof tegenwoordig graag gebruiken. Lange tijd dacht men dat het niet uitmaakt waar de stof vandaan kwam. Men keek niet naar de kwaliteit van het katoenweefsel, maar naar de draadtelling. Toch is dit niet zo. Dit katoen is veel beter dan andere soorten stoffen. Deze stof heeft namelijk een flink aantal voordelen en wordt op een bijzondere manier gemaakt. Doordat deze stof zo bijzonder is, heeft het ook afwijkende wasvoorschriften.

Egyptisch katoen
Egyptisch katoen

Voordelen

Egyptisch katoen is dus zeer speciaal. Daarom wordt het tegenwoordig ook vaak gebruikt bij de productie van jassen. Dat gebeurt niet zonder reden. Deze stof is de beste soort katoen van de wereld en onderscheidt zich op verschillende vlakken. Zo verschilt de lengte van de vezel in vergelijking met normaal katoen. Daardoor is het mogelijk fijn garen te maken, zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte.

Doordat de vezel veel sterker is, kan Egyptisch katoen wel tegen een stootje. Dat terwijl het aan de buitenkant als een zeer zacht materiaal aanvoelt. Bovendien heeft dit katoen de mogelijkheid om vloeistoffen en vocht op te nemen. Daardoor is het mogelijk veel diepere en heldere kleuren weer te geven dan bij gewoon katoen.

Egyptisch katoen
Egyptisch katoen

Zo wordt het gemaakt

Reconstructie van kledij uit het oude Egypte. RMO Leiden.
Reconstructie van kledij uit het oude Egypte. RMO Leiden.

Het is dus een bijzondere stof. Om zo bijzonder te worden vergt dit ook een bijzondere aanpak. Want de Egyptenaren plukten het katoen met de hand. Ook tegenwoordig wordt dit in andere landen op die manier gedaan. De kwaliteit van het katoen wordt daarna meteen gecontroleerd op zuiverheid. Bovendien plukten de Egyptenaren katoen niet zomaar. Door dit handmatig te doen blijven alle vezels recht. Wanneer je een mechanische plukmachine zou gebruiken, zou het kapot gaan.

Lang dachten kopers van katoen dat het aantal draden per vierkante centimeter leidend was om de kwaliteit te bepalen. Maar Egyptisch katoen wordt eerst gekweekt en dan met de hand geplukt. De draden zijn veel langer en dichter bij elkaar, waardoor het materiaal ook sterker is. Als je Egyptisch katoen zou wassen, zou het niet erg gaan pluizen. Dat in tegenstelling tot veel andere stofsoorten. Dat komt doordat de katoenplanten die werden gebruikt om het te kweken ook weinig pluis produceren.

Daardoor is Egyptisch katoen een van de meest hoogwaardige kwaliteit soorten stoffen. Egyptisch katoen is een stuk sterker. Daarom wordt er bijvoorbeeld ook beddengoed van gemaakt. Maar deze stof heeft nog een eigenschap: het is vrij hard. Toch wordt het materiaal zachter naarmate de tijd vordert.

Egyptisch katoen onderhouden

Als je bijvoorbeeld een jas van Egyptisch katoen koopt, moet je deze ook een keer wassen. Voordeel van deze bijzondere Egyptische stof is dat deze lang meegaat en duurzaam is. Kijk altijd op het wasetiket hoe je je product moet wassen. In de meeste gevallen leg je deze eerst in een koudwaterbad. Daarna kun je drie keer wassen op 30 graden. Alle wasbeurten daarna kun je het katoen wassen op 60 graden.

Deze stof kan niet goed tegen chloor, bleekmiddel of wasverzachter. Chemicaliën kunnen de structuur van deze stof beschadigen. Tijdens de eerste wasbeurt kunnen de vezels een beetje inkrimpen, bekijk voor de zekerheid het waslabel en wees dus voorzichtig met deze bijzondere stof uit Egypte!

Ook het drogen van deze stof moet met beleid gebeuren. Katoen kreukt en is niet elastisch. Daardoor kun je na het wassen bedlakens of jassen het best buiten hangen aan de lijn om te drogen. Binnen kan ook. Houd er rekening mee dat je Egyptisch katoen nooit in de zon hangt, want dan kunnen de vezels gaan verkleuren. In de wasdroger kan ook, maar wel op de allerlaagste stand. Toch is dit niet goed voor de levensduur van dit katoen.