Tombe Horemheb – Saqqara

by Egyptian Realms 542 views0

Inleiding

Horemheb

Horemheb was de aanvoerder van het Egyptische leger onder het bestuur van Farao Tutankhamun. Zijn tombe te Saqqara afkomstig uit het Nieuwe Rijk werd gerealiseerd tussen 1333 en 1319 v.Chr.

Na het overlijden van Tutankhamun’s opvolger Ay, werd Horemheb aangesteld als koning en gaf opdracht tot de bouw van een koninklijke tombe in de Vallei der Koningen, gelegen op de westelijke oever van Luxor.


Tombe van Horemheb te Saqqara.
Zicht op de eerste pyloon van het graf te Saqqara.

Tombe

Het ontwerp van de koninklijke tombe toont grote overeenkomsten met de architectuur van een tempel. Bestaande uit meerdere pylonen, opgevolgd door een hof die leid tot de grafkapellen. Een kleistenen piramide stond oorspronkelijk opgesteld boven de centraal gelegen cultus kapel.

Het toegangsportaal van de eerste grote pyloon leid naar een ommuurde binnenplaats waarachter een tweede grote pyloon met portaal toegang geeft tot een voorhof.

Tombe van Horemheb te Saqqara.
Hof voorzien van pilaren.

Het hof is aan weerszijden van de centrale as voorzien van 12 papyrus pilaren die decoreerd zijn met relief voorstellingen van Horemheb en hieroglyfische teksten. Op de zuidelijk gelegen muur van het hof bevind zich een onvoltooide voorstelling van het ‘Venster van verschijningen’.

Tombe van Horemheb te Saqqara.
Zicht op de passage en voorhof.
Tombe van Horemheb te Saqqara.
Fragment van een beeld.

Het voorhof wordt opgevolgd door een korte passage waarin zich aan weerszijden nissen bevinden waarin levensgrote uit steen gehouwen beelden stonden opgesteld van de eigenaar van het graf.

De passage geeft toegang tot een kleiner binnenhof waarin aan weerszijden 8 pilaren staan opgesteld en waarvan een muur gedecoreerd is met een voorstelling waarbij Horemheb wordt beloond door Farao Tutankhamun.

Tombe van Horemheb te Saqqara.
Zicht op het binnenhof.

Naast de hoogtepunten uit het leven van Horemheb worden voorstellingen van de uitvaart afgebeeld op de muren waaronder het ritueel van het ‘Breken van de Potten en de ceremonie van het ‘Openen van de mond’.

Tombe van Horemheb te Saqqara.
Relief voorstelling op een muur van het hof.
Tombe van Horemheb te Saqqara.
Relief voorstelling van Horemheb.

Mogelijk werd de Eerste Pyloon en voorhof van zijn tombe gebouwd nadat Horemheb reeds was aangesteld als koning. Het monumentale graf te Saqqara werd echter niet voor Horemheb zelf gebruikt, maar werd gebruikt voor zijn echtgenote koningin Mutnodjmet.

In de grafschacht van 28 meter diep werden naast de overblijfselen van zijn partner en grafuitrusting, ook het lichaam van een andere dame aangetroffen.

De tombe van Horemheb werd rond 1825 ontdekt door kunstverzamelaars. Fragmenten waaronder blokken voorzien van relief voorstellingen werden overgebracht naar het Egyptisch Museum te Cairo, het Nationale Museum van Antiquiteiten te Leiden en andere musea in de wereld.

Tombe van Horemheb te Saqqara.
Detail van een prachtig uitgevoerd wandrelief.

De tombe werd onderzocht vanaf 1975 tot 1979 door een samenwerkingsverband bestaande uit het Egypt Exploration Society in Londen en het Nationale Museum van Antiquiteiten te Leiden onder toezicht van het Supreme Council of Antiquities Egypt. Het voorhof werd tussen 2004 en 2005 door het Leiden Museum en Leiden Universiteit ontdekt. Het graf werd gereconstrueerd rond 1980 toen een aantal afgietsels van voorstellingen afkomstig uit verschillende museums werden terug geplaatst. Het monument werd verder hersteld in 2007 en opengesteld voor publiek. (1)


Foto gallery

Copyright fotografie: R. Bloom, EgyptianRealms.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”156″ gal_title=”Horemheb Tomb”]

Register

Bron
(1) Supreme Council of Antiquities Egypt