Suth

by Egyptian Realms 305 views0

Relief of Set from the tomb of Kha m Waset.
Relief voorstelling van Set afkomstig van de tombe van Kha m Waset in de Vallei der Koninginnen.

Inleiding

Set, Suth, Neter van de nacht, prins van duisternis. Broer en tegenpool van Asar. Koning van Boven Egypte.

MENS
De tegenstander van Heru. Suth is de aspiratie van genetische stuwing van overleving, het dierlijke instinct van de mens, wending van de natuurlijke cyclus, het tegengewicht van leven, de dood, donker tegen licht. Prins op het witte paard.
Manifestatie van verderf, sterfelijkheid, slechtheid, destructie en conflicten. Suth werd beschouwd als een bron van kracht.

VOORSTELLING
Man met hoofd van een woestijn hond of wolf. Als Krokodil. Man met rode mantel, rood haar en rode ogen en witte huid. Suth draagt de Staf des Levens, Ankh, harpoen en messen in zijn handen. Als man met gezicht van hond, voorop het nachtschip van Ra waarbij hij de slang Apep met een harpoen afwend. Persoon met dubbel hoofd van Suth en Haroeris.

AARDE
Het Rode Land, de woestijn en Boven Egypte waren aan Suth verbonden. Suth werd beschouwd als Neter van de woestijn waar hij volgelingen had tot in ver afgelegen woestijn streken.
Neter van chaos, onweer, bewolking, storingen en storm. Vebonden aan hitte, honger en dorst. Meester van duisternis en dieren die bij nacht jagen.

KOSMOS
Planeet Saturnus en de Noordelijke sterren zijn verwant aan Suth.
Onderwereld en Hemel.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Dorre woestijn.
Dorre woestijn landschap.

Cultus

De oorsprong van Suth wordt vermeld in de legende van creatie.

Suth belichaamd aspecten op planetair, Aards en menselijk niveau van de werking der Natuur. Planeet Saturnus, de Noordelijke sterren, Sirius, de Zon, lucht en woestijn zijn aan Suth gerelateerd. Suth is verbonden aan de legende en leringen van Tehuti en Heru.

Van oorsprong was Suth een waardige en eerbiedige koning en heerser voor de oude Egyptenaren. Suth stond bekend als Heer van de Woestijn bij de caravanen die door de woestijn heen trokken.

In de dualiteit op Aarde belichaamd Asar en Aset het patroon van de eeuwigheid van leven en Suth en Nebet-Het het patroon van de sterfelijkheid van leven.

Het land van Egypte was opgedeelt in twee gebieden; het Zwarte Land (vruchtbare grond) en het Rode Land (woestijn). In de legende van Heru wordt vermeld hoe het land werd verdeeld aan Heru en Suth. In het zwarte land regeerde Heru en het Rode land Suth. Boven Egypte was de streek waar Suth bekend was als Neter van stormen en disharmonie. Koningen van Boven Egypte droegen soms een titel met Suth erin verwerkt.

De Cultus van Suth verspreidde zich via de woestijn over Egypte. Set of Suth werd opgenomen door de Hyksos rond 1650 vChr. en vormde een rijk in de Nijl-Delta. Vestigingen bij Avaris, Tanis en Ombos.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Beschildering in een Egyptische sarcofaagkist.
Beschildering in een sarcofaagkist. Boven Nijlpaard Thiouis, in het midden Suth en daaronder het lichaam van de slang.

Omschrijving

Suth vervult een belangrijke rol in de Egyptische Theologie, waarvan het portret van deze Neter door drie duizend jaar grote verandering heeft ondergaan.

Van oorsprong een goede Koning en grote Neter die Ra bijstond. In latere tijden werd Suth als een slechte kracht opgevat door de terreur die hij veroorzaakte.

Suth is bekend als de tegenstand van Heru. In de rol als heer van de duisternis vertegenwoordigd hij een variteit aan regen, wolken en geweldadige stormen. Als Neter van dualiteit werd hij met de duistere zijde geassocieerd, het langdurige conflict met de Neteru, en met name Heru zoon van Asar.

Relief van Set afkomstig van de Karnak Temple.
Reliëf van het hiëroglief van Set afkomstig van de Karnak Tempel.

Suth belichaamd een belangrijk aspect binnen de Egyptische theologie waar ieder mens binnen de duale Natuur aan gebonden is. Suth belichaamd de tegenwerkende kracht en destructieve kracht in de creatie van de Natuur.

Suth manifesteerd de afdaling van de Maan, de daling van de waters van de Nijl, en positie van de Zon. Suth was daarmee het linkeroog van de dalende Zon, regerend over het jaar vanaf de zomer getijde tot de het winter getijde. Het Linkeroog contrasteerde met het Rechteroog van Heru.

De Staf des Levens is aan de bovenzijde voorzien van de kop van Suth, aan de onderzijde een puntige vork.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Suth verwijderd de grote slang Apep voorop de boeg van de boot van Ra.
Suth verwijderd de grote slang Apep voorop de boeg van de boot van Ra.

Legende

In de Legende van Osiris, zet Suth een val voor Osiris en snijdt zijn lichaam in stukken, en claimt daarop de troon van de Neteru voor zich zelf. Later gaat Horus, de zoon van Osiris de strijd aan met Suth en hersteld de orde van de wereld.

Omdat Suth zijn broer Asar vermoord had en Heru ook probeerde uit te schakelen werd hij verbannen door de Egyptenaren tot de eenzame woestijn voor de eeuwigheid, het Rode Land.

 Zie ook Legend of Asar

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Suth arm in arm met Het-Heru, de Hemelse Koe.
Suth arm in arm met Het-Heru, de Hemelse Koe, afgebeeld op een stele die gedragen wordt door een priester.

Register

Seti, Seta, Sutekh, Setekh, Suetekh, Setesh, Suty, Suti, Set

Grieks: Seth, Typhon, Thphon

Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph Set, Suth. Hieroglyph instrument.

FAMILIE
Zoon van Geb en Nut.
Broer van Aset, Asar, Nebet-Het en Heru de Oudere.
Partner van Nebet-Het en Thiouis.
Sommige bronnen vermelden Suth als vader van Anpu.

MANIFESTATIES
Als heer van de woestijn vormde Suth een Semitisch pantheon met Aset, Astarte en Anat.

VERBANDEN
Suth en Heru verenigen de Twee Landen, boven en beneden, de dualiteit.
Koningen namen de naam Suth op in hun eigen titel.

Atlas, werd evenals Suth ook veroordeeld, tot het Westen, de grens van nacht en chaos, en moest daar net als Suth de as van de Aarde torsen.

OBJECTEN
Wandreliefs, Beelden en teksten. Voorwerpen waaronder de Staf des Levens met kop van Suth. Messen, Amuletten en sieraden.

Neter Suth.
Relief van Set afkomstig van de tombe van Kha m Waset in de Vallei der Koninginnen.

TITELS
Heerser van het Zuiden
Heer van de Noordelijke Hemel
Heer van Boven Egypte
Heer van de Woestijn
Heer van de overvloed

SYMBOOL
Woestijn hond
Het Rode Land
Staf des Levens
Suth symboliseerd samen met Heru de Twee Landen waarbij Heru Beneden Egypte, en Suth Boven Egypte representateerd. Gelijk aan de verenigde Dubbele Kroon.

Planeet Saturnus.
Planeet Saturnus.

TOTUMDIER
Woestijn hond
Oryx
Krokodil
Nijlpaard
Griffioen
Slang
Zwijn

ELEMENT

PLANT

Suth houdt het lichaam van de Slang vast.
Binnenzijde van een sarcofaag kist. Suth houdt het lichaam van de Slang vast.
Heru en Suth naast Pharaoh.
Heru en Suth naast Farao.
Cultus beeldje van Suth.
Cultus beeldje van Set.
Top van de Staf des Levens met de kop van Suth.
Top van de Staf des Levens met de kop van Suth.
Statue of Set inside the museum of Cairo.
Detail van een beeld met Set in het museum van Caïro.