Tombe Irukaptah – TT034

by Egyptian Realms 138 views0

Sculpturen in nissen in de kapel van Irukaptah.

Inleiding

Op het terrein van de heilige Necropolis van Saqqara bevindt zich aan de zuidelijke zijde van de staatsweg van Unas de tombe van Irukaptah (Khenu) afkomstig uit de 5e Dynastie (Oude Rijk).

Irukaptah was ‘Hoofd van de slagers van het Grote Huis’ en ‘Waab priester van de Koning’.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Kapel

Het monument is in zijn geheel uitgehouwen uit een rots van kalksteen.

De muren aan de binnenzijde van de kapel zijn voorzien van nissen waarin naast de eigenaar van de tombe ook minstens negen andere leden van zijn familie in beeld worden afgebeeld. Het oorspronkelijke schilderwerk is grotendeels gespaard gebleven.

Vanuit de ingang van de kapel gaat een kleine kamer naar een rechthoekige offerkapel dat noord/zuidelijk is gelegen. De muren zijn rijkelijk gedecoreerd met voorstellingen van het slachten van dieren.

Links van de ingang worden twee registers aan de bovenzijde van de muur afgebeeld waarin personen een bed maken en een borstkas bewerken. Daaronder bevinden zich nissen met beschildere sculpturen van familie van Irukaptah waarbij elk voorzien is van naam en titel.

Hierogliefen in oorspronkelijke kleuren in de kapel van Irukaptah.

Boven de sculpturen op de oosterlijke muur worden slachtingen afgebeeld in de aanwezigheid van de overledene. Terwijl mannen de poten van een os vasthouden, ontdoet een slager het dier van zijn huid en anderen snijden de ingewanden eruit en leggen de ribben open. Daarnaast wordt Irukaptah zittend afgebeeld aan tafels waarop vele offers staan opgesteld.

Verder op de oostelijke muur bevind zich een jachtvoorstelling waarbij Irukaptah samen met familie afgebeeld in een boot waarbij hij op vogels jaagt met een speer. Andere personen in kleinere boten vangen vogels met netten en vissen. Opgevolgd door vier registers waarin varende schepen worden afgebeeld die voorzien zijn van een hut en zijlen die de boten meevoeren op de wind.

Onvoltooide sculpturen.

Op de westerlijke muur bevinden zich eveneens nissen waarin vier onvoltooide sculpturen staan afgebeeld van personen waaronder drie mannen en een vrouw die niet beschilderd zijn. Aan de achterzijde van de muur bevind zich een blinde deur.

Grafkamer
Achterin de kapel bevinden zich vijf afgesloten schachten die naar de dieper gelegen grafkamer toegang gaven. De muren zijn voorzien van jacht voorstellingen en maritieme voorstellingen.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Een onvoltooid beeld van een persoon in zittende houding werd aangetroffen in de tombe.

INDEX
Inleiding
Kapel
Register