Tombe Aahmes

by Egyptian Realms 156 views0

Muurreliëf van Aahmes in oorspronkelijke kleur.

Inleiding

De uit rots gehouwen tombe van Aahmes (Ahmose) is gevestigd in een berg in El-Kab en is afkomstig uit de 18e Dynastie.

Aahmes was een moedige soldaat die diende onder drie verschillende farao’s waaronder Ahmose I, Amenhotep I en Thutmoses I tijdens verschillende succesvolle campagnes in de late 17e dynastie en vroege 18e dynastie.

Aahmes, zoon van Ebana (moeder) en Baba (vader), en werd geboren in de stad Nekheb, het huidige El Kab.

Omdat de autobiografie van Aahmes intact is gebleven op de muur van zijn tombe is het een waardevolle bron die inzicht geeft in de periode van de 17e Dynastie en 18e Dynastie.

Aahmes omgeven door register met hierogliefen op een muur van zijn tombe.

Dienstjaren
Tijdens de strijd tegen de Hyksos onder het bestuur van Farao Seqenenre trad zijn vader in dienst bij de marine. Na de dood van de Farao en diens zoon Kamose trad Aahmes in dienst als soldaat onder het bestuur van Farao Ahmose I.

Tijdens zijn dienstjaren nam hij deel aan de slag bij Avaris, de hoofdstad van de Hyksos in de Nijl-Delta waar hij twee soldaten wist uit te schakelen en twee maal met het ‘goud van moed’ werd beloond. Ook werd Aahmes beloond met buit van de Farao nadat Avaris was veroverd.

Aahmes nam deel aan het drie jaar durende beleg van Sharuhen, gelegen in het zuiden van Kanaän waarvoor hij werd beloond. Ook volgde hij zijn koning naar Nubië, waar zij drie opstanden door rebellen wisten te bedwingen.

In dienst van Farao Amenhotep I vocht Aahmes tegen Nubiërs en werd beloond met goud voor zijn dapperheid.

Onder het bestuur van Farao Thutmoses I nam Aahmes deel aan een campagne op het water tegen Nubische groeperingen in de Nijlvallei waarbij hij gepromoveerd werd tot admiraal. Ook deed Aahmes dienst in een campagne tegen Naharin in de Eurfraat onder het bestuur van Farao Thutmoses I.

Tombe van Aahmes te El-Kab.

Tombe

De tombe van Aahmes gevestigd op een berg in El-Kab staat bekend om de historisch waardevolle vermeldingen van oorlogskronieken en die de enige historische bron is die melding maakt van het verdrijven van de Hyksos uit Egypte.

Op de muur van linkerzijde van de ingang wordt Aahmes voorgesteld met zijn zoon genaamd Khaemuast. Op de rechterzijde worden familie leden van Aahmes voorgesteld.

Muur voorstelling van Aahmes met echtgenote.

Het interieur van de tombe is voorzien van kleurrijke reliëfs van Aahmes en vele registers voorzien van hierogliefen. Op de achterzijde wordt Aahmes met echtgenote zittend op stoelen worden afgebeeld waarnaast zich een aapje etend uit een kommetje bevindt. Voor het echtpaar een tafel met een grote stapel offergaven die geschonken worden door hun zoon.

Toegang tot de grafkamer van Aahmes met sarcofaag.

In de muur aan de rechterzijde bevindt zich een portaal die naar grafkamer leid waarin de sarcofaag van Aahmes staat opgesteld.


Register

Paheri, schrijver en priester van de godin Nekhbet en en leraar van de prins Wadjmose was de kleinzoon van Aahmes. Paheri hield toezicht op de bouw van de tombe van zijn grootvader.

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

Relief bij de ingang van de tombe van Aahmes.
Reliëf van de zoon van Aahmes.
[Best_Wordpress_Gallery id=”131″ gal_title=”Tombe Ahmose Elkab”]