Archeologen ontdekken hiëroglyfische inscripties

by Egyptian Realms 88 views0

Egyptische hierogliefen ontdekt te Gebelein
Image credit: Gebelein Archaeological Project

Poolse wetenschappers hebben op de rotsen bij de tempel van Hathor in Gebelein, Zuid-Egypte onbekende hiëroglyfische inscripties ontdekt.

De inscripties met gebeden voor goden waren gemaakt door pelgrims of priesters aldus de onderzoekers.

“De tempelschrijver Senebiu is dol op Hathor Dame van Gebelein” – leest een van de inscripties ontdekt door een team van Poolse wetenschappers die bij Gebelein werkzaam zijn. Net als een paar dozijn anderen was het gegraveerd op een rotsoppervlak in de buurt van de 3,5 duizend jaar oude rotskapel van de godin Hathor.

“Inscripties die zijn ontdekt door de missie zijn een onschatbare bron voor onderzoek naar populaire religieuze overtuigingen. We kennen Egyptische overtuigingen voornamelijk uit officiële teksten van monumentale tempels en tombes, gemaakt voor leden van het koningshuis en elite” – vertelde PAP de directeur van de Poolse expeditie werkzaam bij Gebelein , Wojciech Ejsmond, promovendus bij de Oudheid van het onderzoekscentrum Zuidoost-Europa van de Universiteit van Warschau. Tot nu toe is slechts een zeer klein deel van deze inscripties van Gebelein nauwelijks genoemd door andere onderzoekers.

Hierogliefen inscripties ontdekt bij Gebelein
Image credit: Gebelein Archaeological Project

Onderzoekers benadrukken dat de werkomstandigheden buitengewoon moeilijk zijn, omdat toegang tot vele inscripties bijna onmogelijk is – ze bevinden zich op zulke plaatsen op de rotsen dat ze vaak niet te zien zijn zonder het gebruik van camerabewegingen of klimuitrusting. Dit komt omdat de vorm van de heuvel de laatste paar duizend jaar aanzienlijk is veranderd.

Vertaling van het hiërogliefenschrift is gemaakt door Egyptoloog Dawid F. Wieczorek en laat zien dat de ontdekte gravures voornamelijk korte religieuze inscripties zijn, waarin de schriftgeleerden heiligen aanbidden. Sommige van de inscripties kunnen bij verschillende gelegenheden zijn gemaakt, bijvoorbeeld bijreligieuze festivals. De inscripties zijn ongeveer gemaakt van 1770 tot 1400 vChr., dat is van het late Middenrijk tot het begin van het Nieuwe Rijk.

Volgens Wieczorek werden de inscripties achtergelaten door lokale priesters, pelgrims of mensen die banden hadden met verschillende tempels in de omgeving. Hathor werd aanbeden in de dichtstbijzijnde tempel, en Anubis en Sobek op de andere plaatsen in de regio. Handtekeningen zijn geplaats bij sommige inscripties, waardoor de onderzoekers de namen van oude schriftgeleerden kunnen leren – bijvoorbeeld Senebiu. De inscripties zijn gemaakt met twee technieken: ze zijn gegraveerd of gegraveerd en geverfd.

Eerdere onbekende inscripties zijn gevonden in de buurt van de rotstempel die de laatste jaren is bestudeerd door een team onder leiding van Wojciech Ejsmond. Deze plaats was bekend bij de lokale gemeenschap, maar tot nu toe heeft geen enkele archeoloog daar onderzoek verricht. Poolse onderzoekers stelden vast dat de tempel werd gesticht tijdens het bewind van farao Hatsjepsoet, 3,5 duizend jaar geleden, en dat het was gewijd aan de godin Hathor.

Het onderzoek, dat plaatsvond in april, werd uitgevoerd onder auspiciën van het Poolse Centrum voor Mediterrane Archeologie, Universiteit van Warschau. De fondsen voor onderzoek kwamen van de Universiteit van Warschau, de Adviesraad voor de Wetenschappelijke Beweging van studenten en het bestuur van de PhD Student Union van de Universiteit van Warschau.

Bron
Science in Poland