Eerste gemummificeerde scarabeeën ontdekt

by Egyptian Realms 348 views0

Minister van Antiquiteiten Dr. Khaled El-Enany heeft nieuwe ontdekkingen bekend gemaakt.

Tijdens opgravingen van een Egyptische archeologische missie die sinds april tot nu plaatsvonden in het gebied aan de stenige rand van het piramidecomplex Farao Userkaf in Saqqara Necropolis zijn gemummificeerde scarabeeën ontdekt, vele mummies van katten, beelden, amuletten en een ongeschonden tombe.

Mummified scarabs found at Saqqara.
Foto credit: Historical Eve.

Gouverneur van Caïro, majoor-generaal Ahmed Rashid woonde de aankondiging bij, samen met leden van het Parlement en 30 ambassadeurs van over de hele wereld, die de minister van oudheden altijd graag uitnodigt om de evenementen en ontdekkingen van oudheden bij te wonen in een poging om de rol die de antiquiteiten spelen als de zachte kracht van Egypte om het land en zijn unieke erfgoed te promoten.

Beelden van katten ontdekt bij Saqqara.
Beelden die zijn ontdekt in Saqqara. Foto credit: Historical Eve.

Dr. El-Enany legt uit dat de missie deze keer drie gewone graven uit het Nieuwe Koninkrijk heeft blootgelegd die in de Late Periode zijn gebruikt als necropolis voor katten, samen met vier andere graven uit het Oude Koninkrijk, waarvan de belangrijkste toebehoort aan Khufu-Imhat, de opzichter van de koninklijke gebouwen in het koninklijk paleis. Dit graf kan worden gedateerd in de late 5e en vroege 6e Dynastie.

Hij wees er ook op dat de Egyptische missie een dergelijke site heeft uitgekozen om uit te graven, omdat er een grote kans was dat een verzameling oud-koninklijke tombes kon worden ontdekt rond de oprit van het piramidecomplex Farao Userkaf.

Een Franse missie heeft eerder het oostelijke deel van de site uitgegraven en een verzameling tombes van de oude en nieuwe koninkrijken gevonden die tijdens de late periode werden gebruikt als kattengraven.

De missie heeft sinds 2008 alle opgravingen op de locatie stopgezet en heeft al het werk besteed aan het bestuderen, documenteren en herstellen van enkele van de ontdekte graven, maar alle werken zijn sinds 2013 volledig gestopt.

“Dit is de eerste van drie aanstaande nieuwe ontdekkingen in andere gouvernementen in Egypte die later voor het einde van 2018 zullen worden aangekondigd”, beweert Dr. El-Enany.

Mummified scarabs found at Saqqara.
Kleine sarcofaagkisten met de gemummificeerde kevers.

Secretaris-generaal van de Hoge Raad van Antiquiteiten Dr. Mostafa Waziri kondigde aan dat de Egyptische missie erin is geslaagd de allereerste mummies van scarabeeën op te graven op de Necropolis van Memphis. Twee grote mummie scarabeeën zijn gevonden in een rechthoekige kalksteen sarcofaag met gewelfd deksel versierd met drie scarabs in zwart geschilderd.

Studies over deze scarabeeën, zei dr. Waziri, laten zien dat ze zijn ingepakt in linnen en in een zeer goede staat verkeren. Een andere verzameling scarabee mummies werd ook aangetroffen in een meer kleinere en vierkante kalkstenen sarcofaag versierd met een in zwart geschilderde scarabee.

Wooden statue of a cat found at Saqqara.
Foto credit: Historical Eve.

Tientallen gemummificeerde katten werden ook opgegraven samen met 100 houten vergulde standbeelden van katten en een bronzen exemplaar gewijd aan Bastet, de kattengodin. Een verzameling houten vergulde standbeelden met de fysieke kenmerken van een leeuw, een koe en een valk werd ook opgegraven.

Geschilderde houten sarcofagen van cobra’s met daarin gevonden mummies werden ook ontdekt samen met twee houten sarcofagen van krokodillen.

In het puin, vervolgde hij, slaagde de missie erin om ongeveer 1000 amuletten te vinden die waren gemaakt van faience en waren gewijd aan verschillende goden, waaronder Tawesert, Apis-stier, Anubis, Thoth, Horus, Isis, Ptah, Khnum en andere faience-amuletten in de vorm van het Udjat-oog, de Witte en Rode kronen, de Djed-kolom samen met vijf bronzen amuletten voor goden.

Drie albasten canopische potten en schrijfhulpmiddelen zoals inktpotten met pennen werden gevonden, samen met verschillende papyri geschreven in demotisch en herotisch schrift, terwijl een derde stapel hoofdstukken bevat uit het Dodenboek. Namen van twee dames werden voor het eerst genoemd omdat hun namen werden gegraveerd op een Valse Deur. De eerste dame genaamd Subek Sekt en de tweede Mafy.

Directeur-generaal van Saqqara Necropolis Sabri Farag zei dat een verzameling manden en touwen gemaakt van papyri ook werd gevonden samen met 30 kleipotten en menselijke begravingen waar een hoofdsteun, albast en bronzen potten werden gevonden in een houten sarcofaag.

Een groot aantal versierde stenen reliëfs en blokken samen met delen van valse deuren werden ook gevonden, waaronder twee blokken die een deel van de latei van Vizier Ankh Mahur vertegenwoordigen, afkomstig uit het Oude Rijk.

Orascom Investment Holding (OIH) is de sponsor van een dergelijk ontdekkingsevenement volgens het verzoek dat het bij het ministerie van oudheid heeft ingediend om een ​​aantal evenementen en archeologische ontdekkingen te sponsoren in overeenstemming met de onlangs gelanceerde commerciële sponsorverordening.

Ingenieur Naguib Sawiris, de uitvoerend voorzitter van de OIH, bevestigde dat de zorg van het bedrijf voortkomt uit het belang van het bedrijf om archeologische velden en locaties te ontwikkelen en om de uitzonderlijke rijkdommen te tonen.

Bron
Historical Eve