Koningin Hetepheres Piramide – Gizeh

by Egyptian Realms 476 views0

Inleiding

Ten oosten van de grote piramide van Cheops op het Gizeh plateau bevinden zich drie kleinere koninklijke piramides die gebouwd waren voor koningin Hetepheres I, koningin Meritites I en koniningin Henutsen. Afkomstig uit de 4e Dynastie, Oude Rijk.

Aangenomen wordt dat koningin Hetepheres I de dochter was van Farao Huni, de laatste koning van de 3e Dynastie. Hetepheres huwde Sneferu waarbij één zoon genaamd Cheops in aanmerking kwam om de troon van van zijn vader op te volgen.

Hetepheres droeg de titels: ‘Moeder van de koning van Boven- en Beneden-Egypte’, ‘Koningin-moeder’, ‘Gids van de farao’ en ‘Dochter van Ra’.


Pyramid of queen Hetepheres
Piramide van koningin Hetepheres te Gizeh.

Piramide

De piramide van Hetepheres (G1-a) had oorspronkelijk een basis van 49.5 meter en een hoogte van 30.25 meter en werd ontdekt door Mark Lehner.

Hoewel de mantel van de piramide zwaar beschadigd is geraakt en de oorspronkelijke vorm verloren is gegaan, is de binnenzijde van de piramide nagenoeg intact gebleven.

Inside the pyramid of queen Hetepheres at Gizeh
Zicht op de ingang van de kamer.
Inside the pyramid of queen Hetepheres at Gizeh

Een afdalende lange schacht geeft toegang tot een rechthoekige ‘koninginnen’ kamer.

Langs de muur bevind zich hoge richel die de vloer omsluit waarin zich grote stenen bevinden waaruit een sarcofaag en kleinere rechthoekige ruimten zijn uitgehouwen.

In de westelijk gelegen muur van de kamer bevind zich een smalle nis waarin fragmenten van de steen Basalt zijn aangetroffen.

Inside the pyramid of queen Hetepheres at Gizeh
Uitgehouwen sarcofaag.

Doordat het interieur van de kamer beschadigd is geraakt en diverse stenen van plaats zijn veranderd is de oorspronkelijke situatie drastisch gewijzigd.

Hoewel er geen bewijs is dat koningin Hetepheres I was begraven in deze piramide kan zij ook begraven zijn in de omgeving van de piramide van haar echtgenote Sneferu te Dahshur.


Inside the pyramid of queen Hetepheres at Gizeh

Register

Tombe
De ongeschonden tombe van Hetepheres die Noord-Oostelijk is gelegen van de grote piramide van Cheops werd ontdekt door George Reisner in 1925. In de tombe werd een verzegelde sarcofaag aangetroffen die leeg bleek te zijn. Daarnaast werden meubelstukken waaronder een rijkelijk bewerkte stoel aangetroffen, juwelen en vier urnen waarin de restanten van organen werden gedaan, mogelijk die van koningin Hetepheres. Deze urnen zijn de oudste exemplaren die ooit zijn aangetroffen.

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com