Twee 4500 jaar oude huizen ontdekt bij Gizeh

by Egyptian Realms 102 views0

Archeologen hebben de fundamenten van twee oude huizen ontdekt in de buurt van de piramides van Gizeh in Egypte.

De structuren kunnen ambtenaren hebben gehuisvest die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de productie van voedsel voor een paramilitaire troepenmacht meer dan 4.500 jaar geleden.

Photo credit: Copyright 2016 by Ancient Egypt Research Associates

De woningen werden gevonden in een oude haven in Gizeh die bloeide in een tijd dat de Piramide van Menkaure werd gebouwd.

Een van de gebouwen heeft misschien een ambtenaar gehuisvest die toezicht hield op het insluiten en slachten van dieren als voedsel, terwijl een priester die deel uitmaakte van een instelling genaamd de “wadaat” in het andere huis had gewoond, zeiden archeologen.

Zegels gevonden in de buurt van de verdachte priester residentie vermelden de wadaat, een oud Egyptisch instituut waarvan priesters hooggeplaatste ambtenaren in de regering kunnen zijn, zei Mark Lehner, de directeur van Ancient Egypt Research Associates, de organisatie die opgravingen leid bij de twee huizen. Deze woning is bevestigd aan een constructie die mogelijk is gebruikt voor het mouten, wat suggereert dat de bewoner op dat moment toezicht hield op de brouw- en bakactiviteiten, zei Lehner.

De twee residenties bevinden zich in de buurt van een reeks structuren die galerijen worden genoemd en die misschien een paramilitaire kracht hebben gehuisvest in Gizeh, zei Lehner. Deze galerijen kunnen meer dan 1.000 mensen hebben geherbergd. Al het voedsel dat in de buurt van de twee woningen werd geproduceerd, was waarschijnlijk voornamelijk bedoeld voor mensen die in de galerijen woonden, hoewel een deel van het voedsel mensen in de Menkaure-piramide zou hebben bereikt, zei Lehner.

Alleen het voedsel dat nodig was om de mensen in de galerijen te voeden, zou enorm zijn geweest. De benodigde hoeveelheid emmertarwe kan 877,54 kilogram per dag zijn, becijferde Claire Malleson, een archeobotanist bij Ancient Egypt Research Associates.

Mensen zouden deze emmertarwe bakken en daar brood van maken. Degenen die in de galerijen wonen en aan de Menkaure-piramide werken, hadden ook een enorme hoeveelheid vlees nodig.

Oude haven
De twee woningen bevinden zich in wat volgens Lehner ‘in feite de nationale haven van zijn tijd’ was, met goederen en materialen die uit heel Egypte en de oostelijke Middellandse Zee kwamen. Archeologen vonden eerder andere woningen in deze haven, waaronder een huis met 21 kamers dat werd gebruikt door schriftgeleerden die in de haven werkten.

Waarschijnlijk was er ook in Gizeh een haven in bedrijf toen de Grote Piramide werd gebouwd in de naam van de farao Khufu. Een logboek geschreven door een inspecteur genaamd Merer, die leefde omstreeks het 27e jaar van Khufu’s regering, lijkt verwijzingen naar een dergelijke poort te bevatten. Dit logboek wordt momenteel ontcijferd.

Opgravingen zullen in dit gebied in 2019 worden hervat.

Bron
LiveScience