Unas Piramide – Saqqara

by Egyptian Realms 238 views0

Piramide Unas te Saqqara.
Piramide van Unas op het terrein van Saqqara.

Omschrijving

Op het terrein van Saqqara is vlak bij de Trappiramide van Djoser de Piramide van farao Unas gevestigd, afkomstig uit het Oude Rijk, 5e Dynastie.

De Piramide droeg in de oudheid de naam ‘Volmaakt zijn de verblijven van Unas’. De zwaar beschadigd geraakte Piramide is door meerdere archeologen onderzocht waaronder G. Maspero, A. Barsanti, C. Firth en J.P. Lauer.

Piramide Unas te Saqqara.
Restanten van de Unas Piramide.

Het interieur van de Piramide is voorzien van reliëfs die informatie verstrekken over de periode waarin farao Unas regeerde. Hoewel de Piramide van Unas de kleinste van de koninklijke Piramide is uit het Oude Rijk is het uniek dat de muren aan de binnenzijde voorzien zijn van spreuken die de ‘Piramide tekst’ vormen. De teksten waren bedoeld om de ziel van de Farao te begeleiden tijdens zijn reis door de Onderwereld en de Zongod Ra te vergezellen in de Zonneboot tot in de eeuwigheid om samen met Ra de hemelse wateren te bevaren.

Piramide Unas te Saqqara.
De zuidelijke zijde van de Piramide van Unas.

Het monument was oorspronkelijk 105 meter hoog en was gemaakt uit blokken van Kalksteen. Aan de zuidelijke zijde van de Piramide is een gedeelte van de bekleding van de Piramide bewaard gebleven die voorzien is van Hierogliefen. Aan de noordelijke zijde van de Piramide bevind zich de ingang die via twee doorgangen naar het ondergrondse complex gaat.

Beneden de Piramide bevind zich een vertrek die toegang geeft aan een kapel aan de oostelijke zijde en de grafkamer aan de westelijke zijde waarin de sarcofaag was geplaatst.

Piramide Unas te Saqqara.
Processieweg aan de oostelijke zijde van de Piramide van Unas.

Vlak bij de Piramide was de dodentempel van Unas gevestigd die zwaar beschadigd is geraakt.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Piramide Unas te Saqqara.
Piramide van Unas te |aqqara met links in de verte de Dahshur Piramide en Meidum Piramide.

Register

Wordt vervolgd…

INDEX
Omschrijving
Register

Woestijn bij Saqqara.
Woestijn bij Saqqara.
Koningskamer met sarcofaag in de Unas Piramide.
Toegang tot de koningskamer in de Unas Piramide.