Stele koningin Tetisheri ontdekt

by Egyptian Realms 135 views0

Stele koningin Tetisheri ontdekt
Image credit: Luxor Times

Egyptische archeologen hebben een kalkstenen stèle ontdekt in het tempelcomplex van Kom Ombo te Aswan.

Secretaris-generaal van de Hoge Raad van Antiquiteiten Dr. Mostafa Waziry zei dat de stèle een scène weergeeft in het bovenste register waarin twee personen een offer brengen aan koningin Tetisheri en koningin Ahmos-Nefertari. De stele toont de titels van Koningin Tetisheri als “Moeder van de Koning” en “Vrouwe van de Twee Landen”.

Stele koningin Tetisheri ontdekt
Image credit: Luxor Times

Het belang van deze ontdekking is dat het de activiteiten van de koningen in Opper-Egypte aantoont om hun territoria veilig te stellen tijdens hun reis met de Hyksos. Deze ontdekking maakt deel uit van de reeks ontdekkingen die de tempel opnieuw zou kunnen dateren naar een oudere datum dan het eerder bekend was.

Mohamed AbdBadie zei: “Het is bekend dat koningin Tetisheri de moeder is van koning Seqenenre en de grootmoeder van koning Ahmose I en zij is degene die hen de bevrijdingsgeest heeft geïnspireerd. Tetisheri werd zeer goed gerespecteerd en waardig door de Egyptenaren vanwege haar grote rol in de Egyptische geschiedenis.”

Directeur van Aswan Antiquities Abd El-Monem Said zei: “De twee koninginnen zijn één van de belangrijkste vrouwelijke figuren in de geschiedenis van heersende families in Egypte en hadden veel stèles en kapellen die in heel Egypte aan hen waren opgedragen.”

Bron
Luxor Times