Tattoo mummie had hoge status

by Egyptian Realms 361 views0

Image credit: Archeologys

De 3.000 jaar oude getatoeëerde mummie afkomstig van Deir el-Medina behoorde tot de elite of beklede een hoge functie als ambtenaar.

Secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities Mostafa Waziri zegt dat de ontdekking belangrijk is omdat er voor de eerste keer een Egyptische mummie is aangetroffen met figuratieve tatoeages.

De mummie werd ontdekt in Deir el-Medina, een dorp dat dateert uit 1080. Het dorp was de thuisbasis van de kunstenaars en arbeiders van de koninklijke tombes in de Vallei der Koningen.

Waziri zegt dat de tatoeages op de vorige mummies gewoon in de vorm van een lijn of een punt waren, geen hele scène zoals de tatoeages op deze mummie, en niet op verschillende delen van het lichaam.

Image credit: Archeologys

De betreffende mummie is voorzien van 30 tatoeages waaronder een wilde stier, een Berber-schaap, een lotusbloem, een baviaan en de god Horus. Deze tatoeages werden op de arm, schouders, rug en nek van de mummie aangebracht.

Volgens de onderzoeken  toont de de aard van de tatoeages aan dat de mummie tot een lid van de elite behoorde.

De wetenschappelijke en archeologische studies over de mummie, met behulp van de kunsttechniek en röntgenfoto’s van de tatoeages, laten zien dat het een vrouw was van tussen de 25 en 34 jaar oud, die leefde tussen 1.300 en 1.070 voor Chr.

Studies tonen ook aan dat een groot aantal tatoeages op het lichaam erop gericht kunnen zijn om blijk te geven van waardigheid of een belangrijke religieuze rol.

De mummie is nu gehuisvest in haar eigen tombe, TT 291 in Luxor, en kan daarom worden bewaard in een omgeving die al duizenden jaren bewaard is gebleven.

De geïdentificeerde figuratieve tatoeages waren de eerste afbeeldingen die ooit in oude Egyptische mummies werden gevonden. Daarom wordt verwacht dat het nieuwe informatie geeft over de symbolische betekenissen van tatoeages in het Oude Egypte.

Meer onderzoek en werk zullen worden uitgevoerd om de naam en rang van de mummie met tatoeages te onthullen.

Bron
Archeologys