Thoth Tempel – Qasr el-Aguz

by Egyptian Realms 431 views0

Inleiding

Op de westelijke oever van Luxor, niet ver van de Tempel van Medinet Habu is de kleine Ptolemeïsche tempel van Qasr el-Aguz gevestigd die gewijd is aan Thoth.

Het monument dateert uit de periode van Ptolemaeus VIII Euergetes II (182–116 vChr.).

In 1909 heeft Dominique Mallet de tempel aan een epigrafisch onderzoek onderworpen. Dit onderzoek werd door Claude Traunecker en Annie Schweitzer in 2000 voortgezet om erachter te komen of de bevinden juist waren.

In April 2001 vond opnieuw onderzoek plaats door een archeologisch team bestaand uit zes personen waarvan drie uit Strasburg en drie uit Cairo en werd vervolgd door een campagne in 2002 die de decoratieve voorstellingen en gegevens vast stelden.

Opgevolgd door een onderzoek in 2003 werden een oudere Noord-Zuid georienteerde muur ontdekt bij het vrijmaken van het terrein die grenst aan de achtergevel van de tempel en is precies hetzelfde georiënteerd als de Ptolemeïsche tempel.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Zicht op de tweede en derde zaal van de Qasr el-Aguz tempel.

Tempel

De tempel is omgeven door een hoge muur en voorzien van een grote toegangspoort. Het monument bestaat uit drie grote zalen waarvan de laatste twee, waaronder de offerzaal en heiligdom zijn gedecoreerd met relief voorstellingen en schilderwerk.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Toegangspoort van de tempel.

Binnenplaats
Aan de voorzijde van de tempel bevind zich een toegangspoort die centraal is gelegen aan de portalen van de tempel en toegang geeft tot een langwerpige binnenplaats. Daarachter bevindt zich de tempel.

In het midden van de westelijk gelegen muur bevind zich de toegang tot de eerste zaal. Twee kleinere deuropeningen bevinden zich aan elke kant van het bouwwerk en geven toegang tot de ruimtes aan de zijkant van de tempel. Een nog kleinere uitgang bevindt zich aan bovenste, Westelijke uiteinde van de Zuidelijk gelegen muur.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Portaal naar de tweede zaal van de Qasr el-Aguz tempel.

Eerste zaal
Het portaal dat toegang geeft tot de eerste zaal was aan de bovenzijde voorzien van de gevleugeld Zon die aan beide zijdes is voorzien van een cobraslang.

De zaal werd oorspronkelijk verlicht door smalle vensters die uitlopen tot de binnenzijde. Een groot gedeelte van het plafond is niet bewaard gebleven. In het midden van de Westelijk gelegen muur bevind zich de toegang naar de tweede zaal. Aan het einde van de zuidelijk gelegen muur bevind zich een kleiner portaal dat naar buiten leidt.

Het portaal tussen de eerste zaal en tweede zaal was ook hier aan de bovenzijde voorzien van een gevleugelde zon waarvan weinig bewaard is gebleven. Het portaal bevat aan de binnenzijde enkele restanten van hierogliefen die in twee vertikale registers worden weergegeven.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Wand voorstelling van Thoth in de tempel van Qasr el-Aguz.

Tweede zaal – Offerzaal
De muren van de offerzaal waren oorspronkelijk wit beschilderd en zijn voor een klein gedeelte voorzien van reliëfs, het merendeel is met verf aangebracht waarvan op enkele plaatsen het oorspronkelijke schilderwerk nog goed zichtbaar is.

Op de rechtermuur wordt aan de bovenzijde Khonsu afgebeeld met Menat, zonnevlecht en ‘valse’ baard en hanteert verschillende scepters. Daaronder bevinden zich een bijna verdwenen voorstelling van een god met hoofd van een havik waar enkel een deel van een Sistrum en delen van twee Cartouches met titels van de koning bewaard zijn gebleven.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
De koning en koningin wenden zich tot Thoth en ‘Dame van het Huis’.

De linkermuur geeft een vergelijkbare voorstelling weer. Khonsu met hoofd van een havik waarbij de koning lof brengt aan de god. Deze voorstelling en de vele andere voorstellingen in de zaal waarbij de koning en koningin zich wenden tot een god of godin waaronder Thoth, Isis, Maat en Amun-Ra, Amun-Min zijn deels beschadigd geraakt.

De muren zijn aan in het bovenste register voorzien van een Cartouche met links Ra-Horakhty met Shen tussen de vleugels en rechts Thoth afgebeeld.

Het plafond is blauw beschilderd met een blokvormig motief met daarin witte sterren.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Groot poortaal voorzien van de gevleugelde Zon die toegang geeft tot het heiligdom van de tempel.

Derde zaal – Heiligdom
De muren van het heiligdom zijn gedecoreerd met vele reliëf voorstellingen die deels beschadigd zijn geraakt.

Temple of Thoth at Qasr el-Aguz.
Reliëf van Thoth in de tempel van Qasr el-Aguz.

De muren bevatten drie register waarin de koning zich wend tot Thoth, Amun en andere goden die worden afgebeeld zittend op de Troon in gezelschap van een god of godin waaronder de godin Nebet-Het. De koning brand wierook en draagt een pectoraal aan Thoth op.

Op de Oostelijk gelegen muur van het heiligdom worden door Champollion elementen aangehaald in het bovenste register bestaande uit vier voorstellingen die koning Ptolemaeus VIII Euergetes II afbeelden die de heilige cultus voortzet van zijn voorgangers Ptolemaeus II Philadelphus, Ptolemaeus III Euergetes I, Ptolemeus IV Philopator en Ptolemaeus IV Epiphanes.

Ook in hier wordt in het bovenste register Ra-Horakhty en Thoth afgebeeld met Cartouche tussen beiden. Zowel het portaal als het plafond zijn voorzien met de godin Nekhbet als gier met gespreide vleugels die wordt afgebeeld tussen de sterrenhemel.

Register

De tempel van Qasr el-Aguz ligt op een afstand van 200 meter van de grote Tempel van Medinet Habu.

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”149″ gal_title=”Thoth Tempel Qasr el-Aguz”]