Graf schacht ontdekt in Fayoum

by Egyptian Realms 108 views0

Burial shaft discoverd at Fayoum.
Image credit: Luxor Times Magazine

De Egyptische archeologische missie die werkzaam was op de Kom El Khelua necropolis in Fayoum onder leiding van Dr. Aiman Ashmawi heeft tijdens hun werk vorige maand een grafschacht ontdekt ten oosten van het graf van Prins Wajes graf afkomstig uit het Midden Rijk.

Burial shaft discovered at Fayoum.
Image credit: Luxor Times Magazine

El Khelua ligt in het uiterste zuiden van Fayoum op ongeveer 40 km van de stad. Het is een necropolis van het Midden-Koninkrijk en precies de uit tijd van Koning Amenemhat III. Het werd hergebruikt als een christelijke nederzetting tijdens de Byzantijnse tijd aldus Dr. Mostafa Waziri.

Dr. Aiman Ashmawi zei dat de schacht naar 3 grafkamers leidt. Het team vond daar een 40 cm torso van een zandsteenbeeld van een persoon met zijn rechterarm over zijn borst.

De bevindingen omvatten een middengedeelte van het basale beeld met een hoogte van 20 cm en een aantal aardewerk potten naast 3 canopische pottenbeschermers, maar de potten zelf zijn ingeslagen. Een enkele urn bevat nog overblijfselen van de overledene.

Burial shaft discovered at Fayoum
Image credit: Luxor Times Magazine

Dr. Ashmawi suggereerde dat het waarschijnlijk in latere tijden werd begraven en hergebruikt als graf.

Directeur van de Egyptische Oudheid Dr. Hany Abo ElAzm zei: “Het graf van Waje in een uitgehouwen rotsblok en het werd ontdekt door de Italiaanse missie van de universiteit van Pisa in 1981 tijdens een archeologisch onderzoeksproject. De missie ontdekte een kalkstenen beeld met de naam Prins Waje en het bevindt zich momenteel in de berging in Kom Oshim in Fayoum.

Bron
Luxor Times Magazine