Raadsel ‘schreeuwende’ mummie bijna opgelost

by Egyptian Realms 238 views0

Tijdens werzkaamheden werd in 1886 een gemummificeerd lichaam van een jonge man ontdekt met een opvallende gelaatsuitdrukking. 

De man leek te schreeuwen toen hij zijn laatste adem uitblies. Archeologen zijn nu een stap dichterbij het ontrafelen van deze raadselachtige archeologische vondst.

Archeologen hadden zoiets nog nooit eerder gezien en een raadsel was geboren. Sinds de vondst van de ‘schreeuwende’ mummie werd volop gespeculeerd over de oorzaak van het overlijden van deze bijzondere mummie.

Theorieën
Verschillende theorieën werden geopperd over het schijnbaar vreselijke overlijden van de man. De meest populaire is dat het om prins Pentewere gaat, de zoon van farao Ramses III en een van zijn vrouwen. Die had het plan om zijn vader te vermoorden om zo de troon te kunnen bestijgen, maar die poging mislukte. Daarom moest de man voor de rechter verschenen. Zijn straf? Hij moest zichzelf van het leven beroven.

Maar nieuwe theorieën trekken dat in twijfel. Professor Bob Brier, een archeoloog aan de universiteit van Long Island in New York, heeft het lichaam onlangs onderzocht en deed een ontdekking. ,,Deze mummie is onderhevig aan twee krachten: eentje die zijn lichaam wil afbreken en eentje die hem wil bewaren. Om de een of andere reden was er ieMand die er zeker van wilde zijn dat hij niet in het hiernamaals nog een leven zou hebben. Maar er was nog een ander persoon die wel om deze persoon gaf en heeft geprobeerd te voorkomen dat zijn lichaam zou vergaan.”

Dr. Zahi Hawass, voormalig hoofd van de Egyptische Hoge Raad van Antiquiteiten, zegt dat de kans groot is dat de mummie een prins was die zijn familie ten schande heeft gebracht. Hij werd namelijk begraven met andere leden van de koninklijke familie. Maar hij was bedekt met schapenhuid en dat was in de tijd van de oude Egyptenaren een teken dat je niet ‘schoon’ was. Deze persoon zou dan iets slechts in zijn leven hebben gedaan.

De schreeuwende mummie wordt nu voor het eerst in het Egyptisch museum in Caïro tentoongesteld.

Bron:
AD