Aten Tempel – Tell el-Amarna

by Egyptian Realms 336 views0

Restanten van Akhetaten op het terrein van Tell el-Amarna.

Inleiding

In de nieuwe hoofdstad Akhetaten (Horizon van Aten) gewijd aan de cultus van Aten die in opdracht van Farao Akhenaten werd gebouwd in Tell el-Amarna tijdens de 18e Dynastie ten zuiden van de grote stad al-Minya.

Op het terrein bevinden zich naast de ruïnes van de Tempel van Aten andere gebouwen waaronder het koninklijk paleis, kleinere tempels, aangrenzende dorpen, magazijnen, faience en aardewerk ateliers, huizen van priesters, hoofdkwartier van militairen en barakken van wachters waarvan nu enkel de fundamenten van over gebleven zijn.

Fundamenten van Akhetaten op het terrein van Tell el-Amarna.

De stad werd aangemerkt als een historische stad door een Franse militaire expeditie die uitgezonden was door Napoleon Bonaparte in 1798 en maakte schetsen en aantekeningen van de infrastructuur voordat zij verder trokken door Egypte.

Tijdens de 19e eeuw werden door Europese studenten meer gedetaileerde tekeningen gemaakt van de stad Akhetaten zonder dat er archeologisch onderzoek was verricht.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Relief voorstelling van Akhetaten afkomstig van de tombe van Akhenaten in Tell el-Amarna. Zonnnstralen van Aten reiken tot in tempel.

Akhetaten

Farao Akhenaten en koningin Nefertiti verlieten samen met hun familie en volgelingen de hoofdstad Thebe om een nieuwe start te maken in de nieuwe hoofdstad Akhetaten die gewijd was aan Aten.

In de woestijn verrees een volledig nieuwe stad waarbij de Cultus van Aten centraal stond. Rond 1346 vChr. begonnen de werkzaamheden in het gebied en rond 1344 vChr. werd het centrale deel van de stad in gebruik genomen.

Tijdens de hoogtij dagen van de stad Akhetaten bevolken meer dan 10.000 mensen het gebied waaronder priesters, ambtenaren, artiesten als kunstenaars, muzikanten, beeldhouwers, juweliers, agrariërs, en handelaren met hun families.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Impressie van de Tempel van Aten in Tell el-Amarna.

Tempel

Een brug verbond het koninklijk paleis met de tempel van Aten.

Bekend is het balkon van het paleis (venster van verschijningen) waarop Farao Akhenaten en Nefertiti samen verschenen voor het volk waarbij zij gouden ornamenten en giften schonken aan de bewoners van Akhetaten.

Het gebied rondom de tempel was voorzien van prachtige tuinen, elegante paleizen en tal van beelden van Farao Akhenaten stonden opgesteld op het terrein.

Bij de tempels van Aten waren vele ‘openlucht’ altaren geplaatst waar de bevolking giften en offers kon brengen aan Aten.

Relief van Farao Akhenaten voorgesteld als Sphinx liggend voor de stralende Aten.

Farao Akhenaten introduceerde nieuwe stijlen in de architectuur en week daarmee af van de traditionele voorschriften die voor een lange periode in gebruik waren.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Fundamenten waaronder de omheiningsmuur van Akhetaten op het terrein van Tell el-Amarna.

Register

Het gebied werd in latere periode bezet door Romeinen en Christenen waarvan verschillende structuren zijn gevonden tijdens onderzoek ten zuiden van de stad.

Tijdens het bestuur van Akhenaten in Thebe werd een Tempel gewijd aan Aten gebouwd buiten de Oostelijke toegangspoort van de Karnak Tempel.
Ook bij de Luxor Tempel bevinden zich fragmenten die voorzien zijn van reliefs van Aten.

De Amarna Tabletten
Tussen de restanten van de stad Akhetaten zijn verschillende tabletten gevonden bekend als de ‘el-Amarna Tablets’ die de correspondentie tussen verschillende staten en Egypte vermelden. De tabletten dateren uit verschillende perioden waaronder die van Farao Amenhotep III en Akhenaten. De tabletten geven onschatbare inzage in de politieke betrekkingen die er toen bestonden tussen de staten.

De eerste Amarna tabletten werden gevonden door bewoners in 1887. Volgende onderzoeken op het terrein van Akhetaten hebben reeds 50 van de 382 gespecificeerde tabletten en fragmenten opgeleverd.

INDEX
Inleiding
Akhetaten
Tempel
Register
Pictures

Beeld van Akhenaten in het museum van Cairo.
Koningin Nefertiti.
Beeld van koningin Nefertiti.
Amarna tablet met inscripties.

Pictures

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com
[Best_Wordpress_Gallery id=”66″ gal_title=”Aten Tempel”]