Tombe Akhenaten

by Egyptian Realms 173 views0

Inleiding

De koninklijke tombe is gevestigd in de vallei van Tell al-Amarna en werd ontdekt in 1880 door de lokale bewoners.

In 1344 begon men met de bouw van de tombe in de Necropolis van Tell al-Amarna en was voltooid in de periode dat Akhenaten farao was. Waarschijnlijk was de uit steen gehouwen tombe bedoeld voor Farao Akhenaten, koningin Nefertiti, prinses Meketaten en mogelijk ook voor koningin Tiye.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Aflopende galerij.

Tombe

Het ontwerp van de tombe toont grote overeenkomsten met de koninklijke tombes die gelegen zijn in de Vallei der Koningen.

Deze tombe is echter uitgebreid met meerdere grafkamers en nissen voor verschillende personen dat bij de tombes in de Vallei der Koningen vaak niet het geval is.

Een trap voorzien van twintig treden waarbij het midden voorzien is van een schuine helling geeft toegang tot de ingang van de koninklijke tombe.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Grafkamer 1
Voorbij de ingang komt men in een langwerpige aflopende galerij waarbij aan de linkerzijde zich een krommende gang bevindt die naar onvoltooide kamers met nissen en een lager gedeelte leidt waarvan wordt gesuggereerd dat deze voor koningin Nefertiti waren gemaakt.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Grafkamer 2
Aan het einde van de galerij bevindt zich een klein vertrek met aan de linkerzijde een toegang tot een tweede ruimte die uitgerust is met drie kamers waarvan de eerste en derde voorzien van van relief voorstellingen. Gesteld wordt dat die voor Meketaten, de tweede dochter van Farao Akhenaten waren gemaakt.

Relief van Farao Akhenaten en koningin Nefertiti in het stralende licht van Aten.

Twee van de kamers zijn uitgevoerd met vergelijkbare beschilderde reliëf voorstellingen op de wanden. Voorstellingen uit het dagelijkse leven in Akhetaten en het koninklijk paleis zijn gedetailleerd uitgevoerd op de muren van de kamers.

Farao Akhenaten en koningin Nefertiti buigen zich over het lichaam van een jonge vrouw, wenen en houden daarbij elkaars hand vast. Vlakbij staat een zuster met een kind in haar armen vergezeld door een waaier drager. De namen in de voortstelling zijn uitgewist.

Naast de vele geschenken en offergaves die werden meegegeven aan de overledene wordt ook een lange stoet met mensen op de muren afgebeeld die rouwen om het verlies van hun dierbare.

Een groot gedeelte van de wand voorstellingen zijn deels beschadigd geraakt door een overstroming.

Vanuit het kleine vertrek aan het einde van de galerij bevindt zich een trap die ook voorzien is van schuine helling in het midden en via een gang leidt tot een voorkamer die verbonden is met de koningskamer.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

De koningskamer met uitsparing in de vloer waar de sarcofaag stond opgesteld.

Grafkamer 3 – Koningskamer
De betrekkelijk grote grafkamer is voorzien is van twee zuilen en was uitgevoerd met reliëf voorstellingen op de wanden die grotendeels beschadigd zijn geraakt. Rechts achterin de grafkamer bevindt zich een ruimte in de muur.

Onderzoek in de koninklijke grafkamer heeft uitgewezen dat er destijds een roze granieten sarcofaag was geplaatst die met grof geweld stuk is gemaakt. Men heeft ondanks de vele fragmenten een reconstructie van de sarcofaag kunnen maken. Ook zijn de fragmenten van een tweede sarcofaag in de tombe aangetroffen waarvan de fragementen verspreid lagen door de tombe.

De reconstructie van de sarcofaag uit de grote grafkamer wijst uit dat de sarcofaag voorzien was van een relief van Aten met zonnestralen en de hoekzijdes voorzien waren reliëf voorstellingen van koningin Nefertiti de met uitgestrekte armen het lichaam van de overledene omsloot en beschermde.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.Pictures

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

INDEX
Inleiding
Tombe
Pictures

Beeld van Akhenaten in het museum van Cairo.
Koningin Nefertiti.
Beeld van koningin Nefertiti.
Uitgehouwde nis in de muur.
Wandreliëf van tafels met giften.
[Best_Wordpress_Gallery id=”148″ gal_title=”Tombe Akhenaten Tell al-Amarna”]