Serapeum

by Egyptian Realms 612 views0

Ingang van het Serapeum in Saqqara.
Ingang van het Serapeum in Saqqara.

Inleiding

Het Serapeum gelegen op de heilige Necropolis van Saqqara en was de begraafplaats van de Apis stieren die beschouwd werden als de incarnatie van Ptah en Osiris.

Het beroemde heiligdom werd door vele bedevaartsgangers bezocht.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Reusachtige sarcofaag het Serapeum in Saqqara.
Reusachtige sarcofaag in het Serapeum in Saqqara.

Tombe

Het Serapeum bestaat uit een grote ondergrondse tombe van 130 meter lang waarin 24 reusachtige sarcofagen gemaakt uit Graniet, Basalt en ander gesteente staan opgesteld waarin de heilige Cultus stieren begraven werden.

In de muren bij de ingang van de tombe zijn vele nissen gemaakt waarin beeldjes en geschenken werden geplaatst waarvan sommige van inscripties zijn voorzien.

Sarcofaag in een gang van het Serapeum.
Sarcofaag in een gang van het Serapeum. Rechts kleine nissen in de muur.

De Cultus van de stier behoort tot de triade Ptah-Seker-Asar en was populair bij de mensen. Osir-apis of Serapis is gevormd uit Osiris (koning van de Onderwereld) en stier Apis (bekend als Hape). De opvatting bestond dat de stieren onsterfelijk werden na de dood van Osiris Apis. Aangeduid als Serapis in de Hellenistische periode.

Een stier kon alleen uitgeroepen worden tot Apis als zijn vacht een bepaalde tekening had. De zwarte stier met een wit vierkant op het voorhoofd representateert Apis.

Na zijn inhuldiging werd het dier op het tempel terrein van Ptah beschouwd als een bemiddelaar (Orakel) van de Neter van Memphis.

Sarcofaag in het Serapeum.
Sarcofaag in het Serapeum.

Na 25 jaar het dier te hebben verzorgd in zijn eigen heiligdom werd het dier geslacht, doch over het algemeen geloofd men, dat de Apis zijn natuurlijke dood stierf. Een gestorven Apis stier werd als een mens gebalsemd en gemummificeerd en met een plechtige processie naar het Serapeum overgebracht. Zijn priesters gingen vervolgens opzoek naar een kalf met gelijke markeringen, de incarnatie. Waardevolle grafgiften werden met de stier meegegeven in de enorme sarcofagen van soms wel 70 ton zwaar, die de aandacht trokken van grafrovers.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Refenties
(1) Mythen en Legenden van Egypte

In de oude sarcofagen in het Serapeum vond men geem mummies, doch slechts enige beenderen.(1)

In 1851 ontdekte Mariette het beroemde Serapeum waarin de heilige stieren van Memphis, vanaf het midden der 18e Dynastie, begraven werden. Hier ontdekte men in de reusachtige sarcofagen enige overblijfselen van deze dieren. Klaarblijkelijk waren de kapellen van het Serapeum pelgrimsplaatsen, want verscheidene beelden en zuilen heeft men daar gevonden, aan den dode Apis gewijd, ‘in den hoop, dat zij daardoor zijn gunst en de vervulling van hun wensen verkrijgen zouden’.(1)

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pictures

© Copyright fotografie: R. Bloom, Egyptian Realms.

[Best_Wordpress_Gallery id=”28″ gal_title=”gallery Serapeum”]

Kop van Hape.
Kop van Hape.
Serapeum in Saqqara.
Ingang van het Serapeum.
Serapeum in Saqqara.
Geopende sarcofaag.
Serapeum in Saqqara.
Gang in het Serapeum.
Serapeum in Saqqara.
Sarcofaag voorzien van reliëf.
Serapeum in Saqqara.
Gang in het Serapeum.
Serapeum in Saqqara.
Sarcofaag met sluitsteen.
Serapeum in Saqqara.
Sarcofaag in het Serapeum.