Tombe Meryneith

by Egyptian Realms 220 views0

Relief van Meryneith die offers in ontvangst neemt.

Meryneith was de rentmeester van de Tempel van Aten in Memphis tijdens het bestuur van Farao Akhenaten en werd hogepriester van Aten onder het bestuur van Tutankhamun.

Zijn tombe werd gebouwd tussen 1350 en 1325 BC. De reliëfs en wandbeschilderingen tonen verschillende stijlen. Wijzigingen die zijn aangebracht in de inscripties van de titels van Meryneith duiden op de politieke veranderingen van deze periode. Voor zijn ondergrondse kamers gebruikte Meryneith delen van een ondergronds complex van een koninklijke tombe uit de 2e Dynastie. Na zijn overleiden werd de tombe toegeëigend door een ander persoon genaamd Hataiy.

Restanten van de binnenplaats dat gelegen is bij de tombe.

De Tombe van Meryneith werd ontdekt in 2001-2003 bij een samenwerkende expeditie van het Museum van Oudheden in de Leiden en de Universiteit van Leiden onder het gezag van de Supreme Council of Antiquities in Egypte.

Relief van een boot met hut op een muur van de binnenplaats.

Een beeld van Meryneith en zijn partner Aniuia die aangetroffen werd in de tombe is verplaatst naar het Museum in Cairo. In 2004 werd de tombe gesloten ter bescherming van het bouwwerk. (1)


Register

Referenties
(1) Supreme Council of Antiquities.

Relief van Meryneith.
Kroon van een pilaar.
Muur met portaal van een opslagruimte.
Stele van Meryneith in gezelschap van Ra-Horakhty.