Koninklijk vertrek ontdekt in Al-Matareya

by Egyptian Realms 91 views0

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Tijdens een missie van de Ain Shams universiteit in het gebied van Arab Al-Hosn in Al-Matareya hebben archeologen een koninklijk vertrek ontdekt uit de periode van farao Ramses.

Dr. Eldamaty ontdekte dat de ruimte belangrijk was, dienst deed als een vertrek die verbonden was aan een jubileum of vieringen die plaatsvonden en omdat het de eerste in zijn soort was uit deze periode.

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Het vertrek werd ontdekt tussen de fundamenten van het oorspronkelijke paleis dat begraven lag onder bakstenen van woningbouw uit de 22e en 23e dynastie.

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Het vertrek bestond uit meerdere verdiepingen  waarvan de opbouwfase teruggaat tot verschillende perioden van de oud-Egyptische geschiedenis. Aangetroffen aardewerk is afkomstig uit de Late Periode. Het vertrek heeft een rechthoekige vloer van 2,90 x 1,90m, bestaand uit kalkstenen tegels en ligt 80 cm verhoogt van de grond en is wordt door een  trap van 5 graden met elkaar verbonden.

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Tijdens de missie zijn ook vele andere vondsten op het terrein gedaan waaronder vijf stenen blokkenuit de periode van Farao Ramses II die een vermelding maakt naar de eerste delen van het paleis waar vieringen plaatsvonden, een grote groep van priesters, prins Neb Ma’at-Ra (zoon van Ramses IX) die met naam en titels wordt beschreven en een eigen compartiment had in het paleis.

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Op het terrein werd verschillend aardewerk aangetroffen waaronder een fragment van een gezicht dat dateert uit de 27e dynastie en een hart amulet met een menselijk hoofd.

Foto credit: Rosaelyoussef.com

Daarnaast werd er een fragment van een Albasten standbeeld van een priester gevonden die zittend op een kussen wordt afgebeeld en gehuld in een gewaad.

Ook werden er drie delen van een steen gevonden waarvan de bovenzijde ontbreekt waarop een priester, gevolgd door zijn vrouw en dochter de god Ptah, heer van Memphis aanbidden waarbij ook een vermelding wordt gemaakt van het bestaan van een eigen verblijf dat was gevestigd in de tempel gelegen in Ain Shams en dateert uit het tijdperk van Ramses. Ook werd een kop van een gekleurde kalkstenen slang aangetroffen die een van de ingangen van het paleis sierde.

Bron
Rosaelyoussef