Nefertari Tempel Abu-Simbel

by Egyptian Realms 874 views0

Tempel van Nefertari te Abu-Simbel.

Inleiding

Zo’n 100 meter ten noord-oosten van de tempel van Ramses II te Abu-Simbel is de tempel van zijn partner Nefertari gevestigd die gewijd is aan de godin Hathor.

De tempel is geheel uitgehouwen uit een berg. Net als de tempel van Ramses II te Abu-Simbel is ook deze tempel verplaatst in verband met bouw van de Aswan Dam. Oorspronkelijk lag er water voor de tempel waar boten konden aanmeren. Ramses II en Nefertari maakte de reis vanuit Thebe naar de tempels per boot en werden daar verwelkomd door de priesters van de tempels.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tempel van Nefertari te Abu-Simbel.
Ingang van de tempel van Nefertari.

Tempel

De voorzijde van het monument is voorzien is van enorme beelden van Ramses II en Nefertari die verdiept in de muur zijn uitgehouwen.

Tussen de lichamen bevinden zich kolommen met Hierogliefen. Temidden van de beelden bevind zich het portaal van ingang van de tempel waarboven de Cartouche van Ramses II wordt afgebeeld. Aan beide zijdes van de ingang wordt Ramses II voorgesteld met de Dubbele Kroon.

Tempel van Nefertari te Abu-Simbel.
Links Nefertari met Sistrum in de hand, rechts Ramses II.

Links en rechts van de grote beelden worden in kleinere afmeting prinsen en prinsessen voorgesteld. Aan de linkerzijde van links naar rechts: prinsen Meryatum en Meryre, prinsessen Meritamen, Henuttawy en prinsen Rahirwenemef met Amun-her-khepeshef. Aan de rechterzijde worden zij in omgekeerde volgorde voorgesteld.

Hypostyle zaal in de tempel van Nefertari te Abu-Simbel.
Hypostyle hal in de tempel van Nefertari te Abu-Simbel.

De ingang van de tempel geeft toegang tot de Hypostyle hal die voorzien is van zes pilaren waarop aan de voorzijde het embleem van Hathor is uitgehouwen en links en rechts daarvan kolommen met Hierogliefen staan afgebeeld. Op de andere zijdes van de pilaren wordt Nefertari met Sistrum afgebeeld en de goden Thoth, Maat, Khnum, Isis, Hathor, Horus, Mut, Satet en Thiouis.
De muren zijn voorzien van reliëf voorstellingen van de aanstelling van de koning, verslag van het bestrijden van zijn vijanden en van Nefertari die Offers brengt tot Hathor en Mut.

Vanaf de Hypostyle hal volgt een voorhof die toegang geeft tot drie heiligdommen. Het voorhof is voorzien van bas-reliëfs van Ramses II en Nefertari die Papyrus planten overhandigen aan Hathor die wordt voorgesteld als een Koe op een boot varend tussen het Papyrus gewassen en Ramses II met Nefertari die Offers brengen tot Horus en Satis, Anpu en Khnum. Links en rechts bevinden zich twee kleine heiligdommen. Het heiligdom in het midden is voorzien van bas-reliëf voorstellingen van de koning of koningin die Offers brengen tot verschillende goden. De achterwand is voorzien van Hathor in de gedaante van de heilige Koe als meesteres van de tempel met Nefertari die aan haar is toegewijd.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tempel van Ramses II en Nefertari te Abu-Simbel.
Tempel van farao Ramses II links en koningin Nefertari te Abu-Simbel.

Register

Wordt vervolgd…

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pictures

© Copyright fotografie: R. Bloom, Egyptian Realms.
[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”gallery nefertari”]


Voorstelling van koningin Nefertari afkomstig uit haar tombe.
Voorstelling van koningin Nefertari afkomstig uit haar tombe.
Detail van de Abu Simbel Tempel.
Detail van de Tempel van Nefertari.
Een prins afgebeeld op de tempel van Nefertari te Abu-Simbel.
Een persoon afgebeeld op de tempel van Nefertari te Abu-Simbel.
Nefertari afgebeeld op de Tempel van Ramses II te Abu-Simbel.
Nefertari afgebeeld op de Tempel van Ramses II te Abu-Simbel.