‘Dodenboek’ verkocht voor €1,35 miljoen

by Egyptian Realms 188 views0

Image credit: Historical Eve

Tijdens een veilig in Monaco werd een zeldzaam Egyptisch papyrusboek van 17,40 meter lang geveild voor het bedrag van 1,35 miljoen euro.

Op zaterdag 6 oktober organiseerde het Veilinghuis van Monte Carlo een verkoop van tweehonderd kavels uit het oude Egypte.

Het complete Dodenboek voor Horwedja, daterend uit 594-588 v.Chr. en gemaakt van papyrus, bracht een record bedrag op. Uitgevoerd met 192 hoofdstukken is de tekst is geschreven in hiëratisch schrift met zwarte inkt, met titels en belangrijke secties geschreven in rode inkt.

Het ‘dodenboek’ of boek van de Amduat zijn verzamelingen van maximaal 200 magische spreuken, die de oude Egyptenaren in hun graven plaatsten om de overledene te helpen de gevaren van de onderwereld te doorbreken om het hiernamaals te bereiken. Elke spreuk in dit Dodenboek wordt geïllustreerd door een of meer vignetten, met in totaal ongeveer 227 vignetten, getekend en geschilderd in zwart en rood.

Speciale schriftgeleerden zouden de teksten voorbereiden en ze verkopen aan een toekomstige eigenaar die later hun naam zou toevoegen in de ruimtes. Deze papyrus werd voor het eerst opgesteld voor een andere persoon, waarschijnlijk een nabije tijdgenoot van Horwedja, maar hun naam was systematisch gewist en vervangen.

De papyrus maakt deel uit van de “Saite Recension” een titel die is gegeven aan Books of the Dead daterend uit de 26e Dynastie en later. Zeer weinig manuscripten kunnen worden gedateerd in de Saite-dynastie, er zijn minder dan twintig bewaard gebleven afkomstig uit de 26e Dynastie, in tegenstelling tot ongeveer vier tot vijfhonderd manuscripten uit de Ptolemeïsche Periode. Dit maakt het geveilde papyrusboek uiterst zeldzaam.

Image credit: Historical Eve

Over het algemeen is het boek in een zeer goede staat, behalve een klein gedeelte. Oorspronkelijk was de papyrusrol gewikkeld in een weefsel dat het bedekte en beschermde. Op verschillende plaatsen creëerde insectenactiviteit gaten in de opgerolde papyrus, die vervolgens werd hersteld met oude reparaties. Er zijn zichtbare rechthoekige patchwork-onderdelen aan de achterkant van de schuif toegevoegd. Alle getroffen gebieden zijn al lang geleden gecorrigeerd, behalve één vignet.

Het Dodenboek werd ter veiling aangeboden uit de privécollectie van een amateur-Franse verzamelaar van Egyptologie, die het in de jaren zestig had verworven. De privé-verzamelaar die het zeldzame en waardevolle stuk geschiedenis heeft verkregen, heeft zijn aanbod per telefoon gedaan en blijft anoniem.

Bron
Historical Eve