Tombe Maya en Merit

by Egyptian Realms 862 views0

Inleiding

Beeld van Maya en Merit.

Op het terrein van de heilige Necropolis van Saqqara bevindt zich vlak naast de Tombe van Farao Horemheb de Tombe van Maya en Merit. Maya was een ambtenaar en beklede hoge functies tijdens de regeringen van Farao Tutankhamun, Eje en Horemheb.
Maya en Merit

Maya was getrouwd met Merit die als zangeres van Amun werkzaam was. Maya en Merit hadden twee dochters genaamd Mayamenti en Tjauenmaya die evenals hun ouders worden afgebeeld op de muren van de tombe. Ook Maya’s halfbroer Nahuher wordt vermeld.
Ouders
De vader van Maya was Iuy die als ambtenaar werkzaam was, zijn moeder was Weret.
Funkties
Maya beklede hoge functies en was Opzichter van het schathuis (schatbewaarder), Opzichter van werkzaamheden in de Necropolis en leider van het festival van Amun te Karnak. Ook was hij waaierdrager aan de rechterzijde van de koning.

Groot beeld van Maya. RMO Leiden.

Tombe

De tombe van Maya en Merit op de heilige Necropolis van Saqqara werd in 1843 voor een deel opgegraven door Karl Richard Lepsius die van het interieur een aantal schetsen maakte en deze meenam naar Berlijn. Ook werd de tombe eerder aangedaan door verzamelaars van oudheden die beelden en reliëfs weghaalden en deze verkochten aan verschillende musea in Europa. Na de opgravingen van Lepsius verdween de tombe uit beeld. In 1986 werd de tombe weer opnieuw uitgegraven tijdens een archeologische expeditie van het Egypt Exploration Society uit Londen en het RMO uit Leiden.

Maya afgebeekd voor Osiris.

Een binnenplaats die omringd was met muren bood toegang tot de ingang van de tombe. Het interieur van de tombe is voorzien van prachtige reliefs die in geel beschilderd zijn van taferelen die op de kalkstenen muren zijn vastgelegd.

Maya en Merit richten zich tot Osiris en Nebet-Het.

Voorstellingen van Maya en Merit die Isis en Osiris eren, Horus, Upuaut die waken over het graf van Maya en Merit, Anubis die samen met Isis en Nebet-Het het lichaam van de overledene verzorgen en Maya en Merit die offers schenken aan Osiris. De voorstellingen worden omgeven door kolommen met hierogliefen.

Relief van Maya.

De meest waardevolle goederen uit de tombe zijn door rovers geplunderd. Van de rijkdom van Maya en Merit resteren nu enkel nog impressies die op de muren zijn vastgelegd. Kisten, meubelen en juwelen zijn buit gemaakt door de rovers.

Het monument werd tijdens de Late Periode hergebruikt voor het onderbrengen van andere overleden personen.

Beelden van Maya en Merit zijn hedendaags te bezichtigen in het RMO in Leiden.
De tombe van Maya en Merit is sindsdien gedocumenteerd en gerestaureerd. Sinds 2011 is het graf bij Saqqare opengesteld voor publiek.

INDEX
Inleiding
Tombe
Register
Pictures

Beeld van Maya in het RMO Leiden.
Portaal in de tombe.
Relief van Maya.
Voorsteling van Osiris op een muur in de tombe.
Beeld van Merit met Menat in de hand. RMO Leiden.
Relief van Horus op een muur in de tombe.
Voorsteling van Osiris op een muur in de tombe.

Pictures

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com
[Best_Wordpress_Gallery id=”67″ gal_title=”Tombe Maya”]