Tombe Pay en Raia

by Egyptian Realms 121 views0

Op het terrein van de heilige Necropolis van Saqqara bevindt zich de tombe van Pay en zijn zoon Raia afkomstig uit het Nieuwe Rijk.

Pay was de opzichter van de harem van Farao Tutankhamun. Zijn tombe werd gebouwd tussen 1333 en 1319 vChr.

De tombe bestaat uit een binnenplaats die aansluit op een kapel aan de oostelijke zijde, een hof en drie kapellen aan de westelijke zijde.

Ancient Egyptian collumns.
Binnenplaats met restanten van pilaren.

De muren van de binnenplaats en drie kapellen zijn voorzien van beschilderingen op het pleisterwerk. Van de centrale kapel en hof zijn fragmenten van reliefs bewaard gebleven. De zoon van Pay, Raia begon zijn carriëre in het leger waarna hij succesvol zijn vader opvolgde als opzichter van de harem.

Ancient Egyptian sarcophagus
Sarcofaag voorzien van inscripties.

Raia gaf opdracht het monument uit te breiden met een voorhof naar de tombe, breidde de grafkamers uit en liet verschillende elementen toevoegen. Raia’s stenen sarcofaag werd ontdekt in het ondergrondse complex.

Waarschijnlijk kwam hij te overlijden rond 1300 vChr. en werd begraven bij zijn vader, wat vrij uitzonderlijk is.
De tombe van Pay en Raia werd ontdekt in 1994-1998 door een expeditie van het Egypt Exploration Society in Londen en het Nationale Museum van Antiquiteiten in Leiden onder de bevoegdheid van het Supreme Council of Antiquities in Egypte.

De tombe was reeds eerder ontdekt rond 1828 en verschillende delen van het monument ondergebracht in het Archeological Museum in Florence en het Louvre in Parijs. Ook in 1843 werd de tombe bezocht door de Duitse Egyptoloog Lepsius die twee steles van Raia naar het museum van Berlijn bracht. (1)

De tombe is gerenoveerd in 2007.


Register

Refenties
(1) Supreme Council of Antiquities


Pictures

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com
[Best_Wordpress_Gallery id=”82″ gal_title=”Tombe Pay/Raia”]

Opgericht tablet met architraaf voorzien van reliefs. Boven wordt Osiris en Ra geëerd. Onder worden voedsel en Lotusbloemen aangeboden aan de overledene.
Relief van Thoth op een muur.
Reliefs in oorspronkelijke kleuren op een muur.
Kolommen met hierogliefen de met blauw zijn ingekleurd.