Beeld van Nubische koning ontdekt

by Egyptian Realms 156 views0

Photo credit: J. Anderson/© Berber-Abidiya Archaeological Project

Tussen de restanten van een tempel in Dangeil, een archeologische vindplaats langs de rivier de Nijl in Soedan zijn de overblijfselen ontdekt van een 2600 oud beeld voorzien van een inscriptie met hiërogliefen.

Het fragment maakt onderdeel uit van een standbeeld van koning Aspelta die de die de heerser was van het koninkrijk Kush tussen 593 voor Christus. en 568 B.C.

Sommige voorgangers van Aspelta hadden Egypte geregeerd, gelegen in het noorden van Kush. Alhoewel Aspelta geen controle had over Egypte, duidt de inscriptie erop dat hij “Koning van Boven- en Beneden-Egypte” was en “Geliefde van Re-Horakhty en dat Aspelta werd “voor eeuwig alle leven, stabiliteit en heerschappij gegeven”.

“Geliefd zijn bij een god” geeft legitimiteit aan een heerser, “schreef archeologen Julie Anderson, Rihab Khidir el-Rasheed en Mahmoud Suliman Bashir, die opgravingen uitvoeren bij Dangeil, in een recent gepubliceerd artikel in het dagboek Soedan en Nubia. De “Kushite-koningen waren nauw verbonden met Re”, merkten ze op.

Terwijl Kush de controle over Egypte verloor tijdens het bewind van een koning genaamd Tanwetamani (circa 664-653 v. Chr.), noemden zijn opvolgers, waaronder Aspelta, zichzelf nog steeds “Koning van Boven- en Beneden-Egypte”, vertelde Anderson, assistent-bewaarder in het British Museum aan Live Science. De titel ‘kan worden gezien als algemene beweringen van autoriteit met behulp van de traditionele titels en niet als een claim op Egypte’, zei Anderson.

Photo credit: J. Anderson/© Berber-Abidiya Archaeological Project

Aspelta restauratie
In 2008 vonden archeologen delen van het Aspelta-beeld, inclusief het hoofd, samen met beelden van twee andere Kushitische koningenTaharqa (regeerperiode ca. 690-664 v.Chr.) En Senkamanisken (regeerperiode ca. 643-623 v.Chr.).Die Aspelta-beeldpartijen bevatten echter weinig van de hiëroglifische inscriptie, waardoor archeologen het standbeeld niet duidelijk konden identificeren als Aspelta. Pas toen in 2016 en 2017 nieuwe delen van het standbeeld met de hiëroglifische inscriptie werden ontdekt tijdens veldwerk, konden archeologen het standbeeld identificeren en het proces van samenvoeging beginnen.

Archeologen zullen de precieze dimensies van het beeld niet weten totdat er meer reconstructiewerk wordt gedaan, maar op basis van wat ze tot nu toe hebben geschat, schatten ze dat het beeld van Aspelta ‘ongeveer half levensgroot’ is.

Bron
Live Science